Lenhardt Balázs, a Jobbik országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte: pártja feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen az MNB arculatváltása ügyében - írja az MTI.

Az ellenzéki képviselő elmondta: a Braun and Partners tanácsadó cég körülbelül 45 millió forintot kapott az MNB tavalyi arculatváltásának kialakításáért és az ehhez kapcsolódó kommunikációs tanácsokért. A Jobbik álláspontja szerint ez az "indokolatlan túlköltekezés" felveti a közpénzek hűtlen kezelésének gyanúját. Lenhardt Balázs utalt arra, hogy az MNB felügyelőbizottsága egy április ülésén már megállapította, hogy elfogadhatatlan és indokolatlan többletköltségekkel, valamint összeférhetetlenséggel is járt a Braun and Partners és az MNB közötti együttműködés.

Az MNB a kijelentésekre reagáló közleményében azt írta: "a Jobbik parlamenti képviselője a jegybank felügyelő bizottságának tulajdonított korábbi nyilatkozatokra hivatkozik, melyeket sem a testület megállapításai, sem pedig határozatai nem támasztanak alá".

Az MNB zömében parlamenti pártok delegáltjaiból álló felügyelő bizottsága - köztük a felügyelőbizottság Jobbik által delegált tagja, Varga István - a jegybank arculatváltásával kapcsolatos dokumentumok birtokában van. A felügyelőbizottság által kezdeményezett vizsgálat során bemutatott dokumentumok hitelt érdemlően bizonyítják, hogy a jegybank - kutatások alapján szakmailag indokolt és a közbeszerzés szabályainak maradéktalan betartásával bonyolított - arculatváltását nem a Jobbik által megnevezett Braun and Partners nevű cég végezte - olvasható. Rámutattak: ezért számára a jegybank nem fizette és nem is fizethette ki a Jobbik által említett összegeket.

A Jobbik parlamenti képviselőjének a felügyelőbizottság megállapításaira vonatkozó kijelentése - a felügyelő bizottsági jegyzőkönyvek tanúsága szerint - nem állja meg a helyét: az MNB felügyelő bizottsága az arculatváltással kapcsolatban elmarasztaló határozatot nem hozott, a testület ilyen megállapításokat nem tett. "A Jobbik parlamenti képviselője így a felügyelőbizottság elnökének nyilatkozatára hivatkozva megalapozatlan vádaskodást fogalmaz meg a jegybank tevékenységével kapcsolatban" - írták a közleményben.

Az MNB közölte azt is, Simor András jegybankelnök levélben fordul az MNB felügyelőbizottságának elnökéhez, hogy "ő is tegyen meg mindent azért, hogy a jövőben csak tényeken alapuló, valós megállapítások jelenjenek meg az MNB működéséről".