Az MNV-nél túllépték a keretet

Bár a bevételi tervek teljesülni látszanak, a kiadások 25 milliárddal léphetik túl az éves keretet.
NAPI, La-Torre Krisztina, 2009. augusztus 28. péntek, 09:40

Várhatóan csaknem kétszer annyit költ majd év végéig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV), mint a 2009-re kiszabott keret - értesült a Magyar Nemzet.

Információik szerint a kiadások elérik a 115 milliárd forintot, ami 25 milliárddal haladja meg az idénre tervezettet. Az első félévben a keret már mintegy háromegyedét elköltötték. Ebben nagy szerepet játszott az, hogy a Pénzügyminisztérium 30 milliárd forint értékben szerzett tulajdont az FHB-ban, stabilizálandó a pénzintézet helyzetét. Emellett a tanácsadói, jogi és értékbecslői díjakra fordított összeg megkétszereződése állhat a túlköltekezés hátterében. Az év végére ennél a tételnél a kiadások elérhetik a 1,5 milliárd forintot.

A bevételi oldalt tekintve azonban jól áll az MNV. Az első félévben a majdnem 60 milliárd forint folyt be hozzájuk, mely a tervezettnél 2 százalékkal jobb eredmény. Az állami tulajdonú társaságok által fizetett osztalékokból származó bevétel is jól teljesít, akár 8 milliárd forinttal is több lehet a vártnál. Egyedül az ingatlanbevételek gyengélkednek, az előzetesen kalkulált összeg mindössze harmada érkezett be az MNV-hez, nem kizárt a mintegy 9 milliárdos elmaradás sem.

HOZZÁSZÓLÁSOK