Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MTA bizottságai csatlakoztak az MTA elnökének nyilatkozatához, amely leszögezi: "A CEU nagyon jelentős tudományos centrum, nemzetközi oktatási intézmény. Jó, hogy Budapesten működik" - írják.

Nyilatkozatukban nyomatékosan kijelentik, hogy a Közép-európai Egyetemen folyó, a tudományterületekhez kapcsolódó képzések és kutatások a legmagasabb szakmai színvonalat képviselik, és számos ponton kapcsolódnak a hazai oktatási és kutató intézetekben folyó munkához.

A CEU budapesti működése segíti és inspirálja a többi hazai oktató- és kutatóhelyen dolgozó kollégát is - olvasható a nyilatkozatban. Mindezek alapján azt várják, hogy a Közép-európai Egyetem budapesti működését a jogszabályi környezet továbbra is biztosítsa. Arra kérik a magyar felsőoktatási és akadémiai kutató intézmények vezetőit, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel védjék hazai intézményeink, köztük a Közép-európai Egyetem létét és autonómiáját.  A Közép-európai Egyetemen dolgozó kollégáikat biztosítják szolidaritásukról.

A nyilatkozat aláírói az MTA Közgazdaságtudományi Bizottsága, Nemzetközi és Fejlődéstanulmányi Bizottsága, Politikatudományi Bizottsága és a Szociológiai Bizottsága.

Megszólalt a Debreceni Egyetem

A hazai felsőoktatási intézmények közül a Debreceni Egyetemen (DE) tanul a legtöbb, csaknem 4500 külföldi diák, de a magyar és angol nyelvű diplomájukat minden Európai Unión kívüli országban, így az Amerikai Egyesült Államokban is akkreditáltatni kell, hogy elfogadják - mondta el a DE oktatási rektorhelyettese pénteken az MTI-nek a felsőoktatási törvény tervezett változtatásával összefüggésben.

Bartha Elek elmondta, a Debreceni Egyetem, illetve a University of Debrecen ugyanaz a jogi személy, a magyar költségvetési szabályok szerint működik, ő pedig a felsőoktatási törvény módosítása kapcsán meglepődve értesültek arról, hogy a Közép-európai Egyetem magyar akkreditációval rendelkező alapítványi egyetem, de az angol megfelelőjén működő Central European University (CEU) jogi szempontból külön, külföldi intézmény, amely Magyarországon amerikai diplomát ad ki, ugyanazon oktatói gárdával, ugyanazon hallgatóknak is. Ez a jogi kettősség jelentős versenyelőny - tette hozzá.

A professzor hangsúlyozva, hogy a Debreceni Egyetem oktatói jó kapcsolatokat ápolnak a Közép-európai Egyetemmel és annak több oktatójával, azt tartja korrektnek, hogy egyenlő feltételekkel jelenhessen meg mindenki a piacon, a magyar egyetemek ugyanis nemcsak egymással, hanem a világ egyetemeivel versenyeznek a hazai és nemzetközi hallgatókért.

Orbán Viktor szerint a CEU-n csalnak.