Az Akadémia beszámolója szerint Lovász László ebben arra kéri a köztársasági elnököt, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a CEU továbbra is zökkenőmentesen, a korábbi sikeres keretek között folytathassa munkáját.

Miután a kormány beadta, majd sürgősséggel elfogadta a legszínvonalasabb magyarországi egyetem jövőjét fenyegető törvénymódosítást, az MTA elnöke az elsők között állt ki a CEU mellett, sőt, személyes közvetítését is felajánlotta felek között - a jelek szerint a kormány erre nem tartott igényt - emlékeztet az Index. Lovász László akkor írta:

A CEU nagyon jelentős tudományos centrum, nemzetközi oktatási intézmény. Jó, hogy Budapesten működik. Nagyon fontos a kutatói és oktatói közösség, a szakmai műhelyek, a kutatócsoportok, a tudományos élet egyben tartása.

Az utóbbi napokban rengetegen szólaltak fel a CEU mellett, egyebek mellett 23 európai és észak-amerikai csúcsegyetem is, amelyek közös levelet írtak Orbán Viktornak. Ebben kifejezték támogatásukat a CEU mellett, valamint az aggodalmukat a felsőoktatási törvény módosítása miatt. Olyan egyetemek vezetői adták a nevüket a levélhez, mint a Yale, az Oxford, a Stanford vagy a Princeton.

Emellett Áder János köztársasági elnöknek is rengetegen írtak levelet, amelyben azt kérték, hogy ne írja alá a törvénymódosítást, és élve az államfői jogkörével küldje azt az Alkotmánybíróságra alkotmányossági vizsgált miatt. Ádernek erre a hétfői napig van lehetősége. Van olyan alkotmányjogi szakvélemény, mely szerint a jelenlegi helyzetben a köztársasági elnöknek ezt kötelessége is megtenni.

Vasárnap délután ötre újabb tüntetést hirdettek meg a CEU érdekében. Ezúttal is az Oktatási Szabadságot nevű csoport a szervező. A tiltakozást eredetileg a Clark Ádám térre hirdették meg, de a nagy érdeklődés miatt végül a Várkert Bazár elé helyzeték át a gyülekezőt.