Fellegi Tamás miniszter Scheiring Gábor LMP-s parlamenti képviselői kérdésére adott írásbeli válaszűból kiderül, hogy a fejezeti kezelésű előirányzatból 19,67 milliárd forintot faragnak le. A költségvetési törvény szerint a fejezeti kiadási előirányzat 362,46 milliárd forint.

Az intézmények - az Országos Atomenergia Hivatal, a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság és a Környezetvédelmi Fejlesztési Igazgatóság pedig összesen mintegy egymilliárd forinttal kap kevesebbet a költségvetésben előirányzottnál.

Az Útpénztár kiadásait 9,58 milliárd forinttal kell csökkenteni, ezen belül 5,74 milliárd forinttal kevesebbet lehet felújításra és további kétmilliárd forinttal kevesebbet egyéb intézményi felhalmozási kiadásokra - praktikusan beruházásokra - költeni. Az úthasználati díjakból és pótdíjakból 2011-re 47,3 milliárd forint bevételt irányzott elő a költségvetési törvény az Útpénztárba.

A 2011-ben csaknem ötmilliárd forintos gazdaságfejlesztést szolgáló célelőirányzatot 1,2 milliárd forinttal kurtítják meg. A 13,41 milliárd forintos Turisztikai Célelőirányzattól 2,62 milliárd forintot vonnak el, míg a digitális átállásra előirányzott 3,15 milliárd forintból alig marad valami a 2,98 milliárd forintos elvonás után.

A közösségi közlekedés összehangolására és akadálymentesítésre 212 millió forinttal kevesebb jut az idén a zárolás miatt.

A 2011. évi költségvetési törvényben ugyan nem szerepel a "Magyar film támogatása" sor a nemzeti fejlesztési minisztérium fejezeti előirányzatában, de 375 millió forint szerepel ilyen címen az elvonások között.

Sheiring Gábor Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek is feltette a kérdést a stabilitási tartalékképzés részleteiről, de még nem kapott választ - közölte az LMP sajtóosztálya.