A szakmai jogalkotásban való együttműködést szolgáló stratégiai partnerségi megállapodást írt alá hét társadalmi szervezettel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten. Korábban már nyolc szakmai szervezettel kötött hasonló megállapodást a tárca - emlékeztetett Fónagy János az aláírás alkalmából.

Ezúttal a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesülettel, a Magyar Természetjáró Szövetséggel, a Volán Egyesüléssel, a Hungrail - Magyar Vasúti Egyesülettel, a Magyar Energiakereskedők Szövetségével, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségével, valamint a Magyar Vitorlás Központtal kötött megállapodást a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületet a minisztérium alkalmazottai egyénileg eddig is támogatták, de mostantól - az országos hálózat kiépítéséhez - nem hasznosított állami vagyont is az egyesület rendelkezésére bocsát a tárca. Miután az állami vállalatok felett az NFM gyakorolja a tulajdonosi jogokat, így ezek a cégek is támogatják a jövőben az egyesületet.

A Magyar Természetjáró Szövetséggel a minisztérium eddig is együttműködött a kerékpárutak fejlesztésében, a most kötött megállapodás kiterjed arra, hogy a szövetség kezelje az állami tulajdonú turistaházakat, illetve közösen fejlesszék a folyami kishajó (evezős, kajakos és kenus) kikötőket.

A Volán Egyesüléssel, valamint a Hungrail - Magyar Vasúti Egyesülettel az évek alatt kialakult együttműködést öntötték jogi formába - közölte az államtitkár.

A Magyar Energiakereskedők Szövetségével, továbbá a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségével a rezsicsökkentést megelőzően is volt kapcsolata a tárcának, de a csökkentett rezsit hosszú távon csak a szakmai szervezetekkel együttműködve lehet fenntartani - mondta Fónagy János.

A Magyar Vitorlás Központtal együttműködési keretmegállapodást kötött a minisztérium. Az együttműködés a tavi kikötőkre terjed ki - tette hozzá az államtitkár.