Az NGM államtitkára magyarázta a hiányszámokat az M1-en

A pénzügyi és a reálgazdasági befektetők számára is fontos információ, hogy az államháztartás stabil, az államadósság pedig csökken - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára az M1-en, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán publikált adatait kommentálva.
Szabó Zsuzsanna, 2018. április 4. szerda, 20:15
Fotó: Istockphoto

A KSH adatai szerint a kormányzati szektor 2017. évi hiánya az előzetes adatok szerint 746,3 milliárd forint, a GDP 2 százaléka volt, az előző évihez képest 156,9 milliárd forinttal, GDP-arányosan 0,3 százalékponttal romlott.

Az adatok számításakor az Eximbankot az államháztartás részeként vették számításba, anélkül a deficit 754,4 milliárd forint volt tavaly. A kormányzati szektor adóssága 2017 végén 28 096 milliárd forint, a GDP 73,6 százaléka, az Eximbank nélkül 27 360 milliárd forint, a GDP 71,7 százaléka volt.

Az államtitkár kifejtette: a befektetők azt tartják fontosnak, milyen az államadósság tendenciája, azt pedig nem befolyásolja, hogy az Eximbankot hol számolják el, ami miatt egyébként Magyarországnak vitája van az Eurostattal.

A kormány az elmúlt években az adócsökkentések és állami többletkiadások - például otthonteremtés, béremelések - mellett is kordában tudta tartani az államháztartás hiányát, a kiadások nem szaladtak el a bevételekhez képest, az államadósság pedig csökkent. Mindez az államtitkár szerint azért volt megvalósítható, mert nemcsak a gazdaság teljesítménye nőtt az európai átlagot meghaladó mértékben - 2017-ben 4 százalékkal -, hanem a foglalkoztatottak száma és a keresetük is bővült. Az adózók számának és az adóalapnak a növekedése pedig ellensúlyozta az adócsökkentések hatását - mondta.

HOZZÁSZÓLÁSOK