Az Index.hu kedden azt írta, hogy a megyei önkormányzatok 180 milliárd forintos átvállalt adósságának kifizetésére és gazdaságélénkítő tőkeinjekcióra használná fel kormány a Magyar Nemzeti Bank devizatartalékainak egy részét, az internetes lap szerint kormányközeli forrásból is megerősítették a szándék tényét.

A gazdasági tárca közölte: Magyarország csak olyan eszközöket alkalmaz, amelyeket az EKB, az amerikai Fed és a Bank of England is. Az NGM közleményében azt írta: mint ahogy azt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a 2011. december 7-i kormányszóvivői tájékoztatón is leszögezte: "a devizatartalék ilyen felhasználása szigorúan tilos. A magyar devizatartalék nagy kincs, óvni kell, abból nem lehet forrásokat a gazdasági növekedést támogató programokra felhasználni."

Matolcsy György akkor is elmondta, hogy egyebek mellett arra kéri az MNB elnökét, hogy a növekedés támogatása érdekében a jegybank indítsa újra jelzálogkötvény-programját, egyúttal indítson vállalati kötvényvásárlási programot.

A nemzetgazdasági miniszter rendszeresen konzultál Simor András jegybankelnökkel arról, hogy milyen monetáris eszközökkel lehet élénkíteni a gazdasági növekedést, hasonlóan azokhoz, amilyeneket a világ nagy központi bankjai, így az Európai Központi Bank, az Egyesült Államok központi bankjának szerepét betöltő Fed, vagy a brit jegybank, a Bank of England alkalmaz - áll az NGM közleményében.