AZ NGM csak "enyhe mérséklődésről" beszél

Az elemzőktől eltérően vélekedik a Nemzetgazdasági Minisztérium a pénteki kisker-adatokról: míg az előbbiek szerint tovább romlanak a kilátások és nem látszik az szja kiengedés fogyasztásra gyakorolt hatása, addig a minisztérium szerint már csak enyhén mérséklődik a kiskereskedelmi forgalom, az adóváltoztatások a lakosság bizalmának visszatérte után pedig lendületet adhatnak a szektornak.
Ádám János, 2011. június 24. péntek, 12:34
Fotó:

A további mínuszok ellenére kifejezetten kedvező jelenség, hogy a nyers adatok alapján az élelmiszer-, és élelmiszer-jellegű termékek esetében évek óta nem látott ütemű bővülés volt tapasztalható - véli az NGM. Az előző évhez mérten 3,1 százalékos növekedés 2006 decembere óta a legkedvezőbb érték. A nem élelmiszer jellegű termékek körében tapasztalt visszaesés elsősorban a könyv-, újság és papíráru, valamint a bútor és háztartási cikkek iránti kereslet jelentős visszaeséséből fakad, hosszú hónapok után azonban pozitív trend mutatkozik a textil, ruházat és lábbeli illetve az illatszerek termékkörében.

Látható, hogy a kiskereskedelmi szektor rendkívül nehezen tud talpra állni az utóbbi évek drasztikus visszaeséséből, ami mind a lakosság pénzügyi helyzetéről, mind a preferenciáik alakulásáról képet ad. Az SZJA kulcsok módosítása alapján megnövekedett rendelkezésre álló jövedelem a lakosság bizalmának visszatérte után lendületet adhat a szektornak. Erre utal, hogy az áprilisi ipari adatokkal egy időben közölt belső rendelésállomány hosszú ideje először mutatott emelkedést, mely az elkövetkezendő hónapokban a kiskereskedelmi forgalomban is meg fog mutatkozni - áll a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK