Az Open Budget Survey nemzetközi felmérés szerint Magyarország költségvetése egyre átláthatatlanabb. Magyarország nem csak az Európai Unióban és az OECD tagországai között tartozik a sereghajtók közé, de még a Kelet-Európa - Közép-Ázsia régióban is. Olyan országok előzik meg, mint Uganda, Namíbia vagy Kazahsztán - ahogy arról hétfőn a Napi.hu részletesen beszámolt.

Szubjektív véleményeket tartalmazó összesítés, egyedi módon határozza meg, mely országokat vizsgál - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára kedden az M1-en az MTI szemléje szerint.

A dokumentum 115 országból Magyarországot a 57. helyre sorolta a költségvetés átláthatóságát tekintve, de a politikus szerint az menti fel a magyar adatot, hogy a vizsgálatból számos uniós tagország is kimaradt, így Magyarország helyzetét sem lehet megítélni a 28 tagállam között.

A magyar költségvetési számok tartalmi kérdésekben kedvezőek, ezen a területen nehéz fogást találni, 2011 óta folyamatosan csökken az államadósság, egyre olcsóbb az állam adósságának finanszírozása - magyarázta Banai Péter Benő azokat az adatokat, amelyekre nem tért ki az Open Budget Survey jelentése.

A felmérés téves állításokból indult ki, a költségvetés átláthatóságáról egy olyan magyarországi civil szervezet adott információt, amely az elmúlt időszakban rendszeresen tévedett, például a hiányt a GDP 3 százalék felettire jelezte, recessziót prognosztizált - hárította a felelősséget az államtitkár. Szerinte ez a szervezet mondja, hogy a 8 pontos költségvetési dokumentumból Magyarországon 3 - a költségvetés irányelvek, a polgárok költségvetése, a féléves költségvetési kimutatás - nem készült el.

A költségvetés irányelveivel kapcsolatban Banai Péter Benő elmondta, hogy Magyarország európai uniós tagállamként konvergencia programot készít, ebben szerepelnek a főbb irányok. Ezt követően készíti el a kormány a költségvetési törvényjavaslatot, amelyet átad az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) és a Költségvetési Tanácsnak (KT), ezek a szervezetek nyilvános véleményt mondanak, és ezeket is figyelembe véve dönt az Országgyűlés a költségvetési törvényről.

A másik hiányolt dokumentum a polgárok költségvetése, amely érthető módon tünteti fel, hogy az állam milyen kiadásokat és bevételeket vár. Banai úgy véli, hogy ez a költségvetési indoklás része, míg a hiányolt féléves költségvetési kimutatásokról Magyarországon havonta készül jelentés, a nyilvános dokumentum összegzi az elmúlt időszak folyamatait is.

A jelentést készítő International Budget Partnership nevű szervezetet támogatja a Nyílt Társadalmi Alapítvány is, ezzel kapcsolatban az államtitkár elmondta: a finanszírozási háttér választ ad arra, miért mutattak ki ilyen negatív képet Magyarországról. A magyarországi adatokat közlő szervezet mögött is politikai kötődés van - érvelt a jelentés ellen az államtitkár a szokásos Soros György-kártyával

Magyarország finanszírozása stabil, az államháztartási hiány a GDP 2 százaléka alatt maradt, az államadósság finanszírozási költsége csökken, és ezt látják a nagy befektetők és hitelminősítők is. A szubjektív értékítéletet pénzügyi befektetők nem követik, a nemzetközileg elismert hitelesített szervezetek véleménye pedig alapvetően eltér a hétfőn közölt véleménytől - fogalmazott Banai Péter Benő.

A fotó forrása: Pixabay.