Az IMF-tárgyalásokról szóló találgatások alakítják a forintárfolyamot - ezzel a címmel adott ki közleményt az NGM azután, hogy az euró jegyzése történelmi rekordot beállítva 320 forint felett is megfordult.

A szűkszavú kommentár szerint "a forintárfolyam ma jól láthatóan nem a gazdaságpolitikára reflektál, hanem a közeljövőben megkezdődő tárgyalásokra a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval. Az IMF board-ja január 18-án tartja azon ülését, melynek napirendjén szerepel a Magyarországgal tárgyaló delegáció számára adandó mandátum. Addig nyilvánvalóan a tárgyalásokról szóló találgatások játsszák a meghatározó szerepet a forintárfolyam alakulásában".

Megjegyezzük, hogy ezekre a találgatásokra a kabinet is rájátszik, hiszen egyre-másra jelennek meg az IMF-tárgyalásokra vonatkozó közlések. Magyarország számára előnyös lenne egy készenléti hitelmegállapodás az IMF-fel - vélekedett a Wall Street Journalnek nyilatkozva Pleschinger Gyula. Az NGM államtitkára hozzátette: nem lenne tragédia, ha nem születik megállapodás a nemzetközi szervezetekkel. Ezt megelőzően Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: Magyarország a saját lábán is meg tud állni, az IMF-tárgyalás fontos, de nem húsbavágó.