Az Európai Bizottság kedden délelőtt publikálta szokásos őszi prognózisát, amelyben a kormány várakozásaihoz képest magasabb hiányt jelez előre. A bizottság idén a bruttó hazai termék (GDP) 0,7, jövőre 1,8, 2015-ben pedig 2,1 százalékos növekedését jósolja Magyarországon. A magyar költségvetési hiány a testület számításai szerint ebben az évben a GDP 2,9, 2014-ben kereken 3 (szemben a kormány 2,7 illetve 2,9 százalékos várakozásával 2013 illetve 2014-re vonatkozóan), az azt követő esztendőben pedig 2,7 százaléka lesz - korábban 2014-re még 2,9 százalékkal számoltak. (A 2015-ös adat is  hajszállal magasabb a magyar kormányzati várakozásoknál.) Az államadósság szintje 2013-ban a GDP 80,7, jövőre 79,9, 2015-ben pedig 79,4 százalékának felel majd meg a brüsszeli előrejelzés szerint.

Az NGM a bizottság prognózisát mindezekkel együtt úgy értékelte, hogy az EB előrejelzése megerősíti, "Magyarország minden gazdasági mutatója javul a következő években". A tavalyi recesszió után ez év elején megfordult a tendencia: nő a foglalkoztatottság, csökken a munkanélküliség és az államadósság, a költségvetési hiány pedig nem emelkedik 3 százalék fölé - konstatálja a gazdasági tárca.

Az NGM szerint a kormányváltás óta eltelt három évben Magyarország talpra állt, és a "brüsszeli előrejelzés is visszaigazolta, hogy a magyarországi folyamatok mind pénzügyileg, mind gazdaságilag jó irányba tartanak, és továbbra is tartható a maastrichti hiánycél".

"Az Európai Bizottság várakozásainak megfelelően továbbra is a legfontosabb gazdaságpolitikai cél, hogy Magyarország kikerüljön az adósságcsapdából. A kormány ezen törekvése - immár az Európai Unió szerint is - megvalósulni látszik" - teszi hozzá az NGM közleménye. A gazdasági tárca továbbá hozzáteszi: a bizottság őszi értékelése is megerősíti, hogy a magyar gazdaság jó pályán halad, a kormány intézkedéseinek eredményei kezdenek beérni.