A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára erről a Magyar Könyvvizsgálói Kamara (MKK) által rendezett nemzetközi találkozón beszélt. Pankucsi szerint kiemelten fontos, hogy a könyvvizsgálatot végző vállalkozások és magánszemélyek munkájuk során a megfelelő szakmai ismeretek birtokában, becsületesen, tisztességesen járjanak el, elősegítve ezzel a gazdaság fehéredését, a gazdasági szereplők terheinek egyenletes eloszlását.

A tárca prioritásnak tekinti a könyvvizsgálói tevékenység ellenőrzését, fontos, hogy ez a terület is átlátható, ellenőrizhető, számon kérhető keretek között működjön és ezen keresztül a közérdek megfelelően tudjon érvényesülni.

A minisztérium könyvvizsgálói közfelügyeleti feladatokat ellátó munkatársai a hatékony szervezésnek köszönhetően - korlátozott létszámuk ellenére - az érintett piaci szegmens csaknem 60 százalékát ellenőrizték. Az ellenőrzöttek között voltak a legnagyobb nemzetközi hálózathoz tartozó könyvvizsgáló cégek (Big 4) de egyéni vállalkozó könyvvizsgálók is.

Az ellenőrök számos esetben megállapították, hogy a könyvvizsgálók a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) megfelelő ismerete és elegendő tapasztalat hiányában is elvállaltak ilyen típusú könyvvizsgálatot, ami rendkívül nagy kockázatot jelent. A munkatársak még a legnagyobb, multinacionális könyvvizsgáló cégeknél is találtak hiányosságokat.

A 2013-as minőségellenőrzéseknél, ahol az ellenőrzések "nem felelt meg" minősítéssel zárultak, a minisztérium fegyelmi eljárást kezdeményezett a Magyar Könyvvizsgálói Kamaránál. A fegyelmi eljárás kezdeményezéséről a közfelügyeleti hatóság értesítette a Budapesti Értéktőzsdét és a Magyar Nemzeti Bankot is.

Az ellenőrzések 2014-ben folytatódnak. Emellett a közfelügyeleti hatóság a kamara oktatási-, fegyelmi- és minőségellenőrzési eljárásait is áttekinti, és amennyiben szükséges, a szabályozások további szigorítására is sor kerülhet - mondta a helyettes államtitkár.