Az NGM támogatja a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását

A Nemzetgazdasági Minisztérium támogatja a pénzügyi jogok biztosának a kilakoltatási moratórium meghosszabbítására vonatkozó javaslatát. A háromoldalú egyeztetés még szervezés alatt áll - válaszolta a tárca az MTI kérdésére szerdán.
MTI-Eco, 2013. február 20. szerda, 16:31
Fotó: Napi.hu

Doubravszky György, a pénzügyi jogok biztosa múlt csütörtökön jelentette be, hogy azt javasolja: 45 nappal hosszabbítsák meg a március 1-jén hatályát vesztő - a lakáshiteleseket, illetve a közműtartozást felhalmozókat érintő - kilakoltatási moratóriumot, és ez a határidő a tárgyalások menetétől függően további 45 nappal meghosszabbítható legyen. Emellett háromoldalú szakmai munkacsoport sürgős összehívását kezdeményezte a devizahitelesek gondjainak megoldása érdekében a kormány, a bankszövetség és a civil érdekképviseleti szervezetek részvételével.

A biztos kedden, az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: már hétfőn szeretné elkezdeni a tárgyalásokat a devizahitelesek gondjainak megoldásáról. Úgy vélte, hogy javaslata nem igényel külső forrást, és akár egy hét alatt megoldás születhet. Hozzátette: bízik abban, hogy őszre "már az egész eljárás lezajlik". Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ennek előfeltétele a kilakoltatási, árverezési moratórium meghosszabbítása, amit a parlamentnek kell megszavaznia. "Bízom benne, hogy itt teljes lesz az egyetértés, tehát minden képviselő az áldását adja erre" - mondta.

A Magyar Bankszövetség azonban kedden jelezte: tekintettel a már bevezetett és működő adóssegítő konstrukciókra, valamint a hagyományosan méltányolt időjárási adottságokra, hibás eszköznek tartja a kilakoltatási moratórium tavaszi/nyári fenntartásának lebegtetését. A sajtóban bejelentett egyoldalú kezdeményezés véleményük szerint ellentmond a kormánnyal kötött korábbi megállapodásnak, a gazdasági kiszámíthatóságot csökkenti, ezért azt nem támogatják.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2013.02.21 09:20

@ZalanIvan: Igazad van. Nemcsak a kilakoltatással fenyegetettek tartoznak azok közé, akiknek már minden mindegy, nincs vesztenivalójuk. Egyre többen lesznek az ilyenek, ahogyan nő a szegénység és a munkanélküliség. Ezek az emberek idővel az utcára fognak vonulni, törnek-zúznak, fosztogatnak majd.

Odafönt kezdhetnek aggódni, nagy balhé lesz néhány éven belül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2013.02.21 09:00

@toti72: Bármilyen hihetetlen - mérteinél fogva - valós veszély az ön által "siserehad"-nak nevezettek " őrjöngése".
Az a legveszélyesebb, amikor már valaki úgy érzi, neki teljesen mindegy...
Megjegyzem, a "siserehad" valamivel szimpatikusabb jelző az "idiótánál". Nem vitatom el öntől az egyén felelősséget ezekben az esetekben,de méreteinél fogva az állam is legalább akkora felelősséggel bír a kialakult helyzetért. Az állam alatt a mindenkori hatalmat értem. Na de mit várhat az ember, ha önkormányzati szinten ugyan azt csinálták, mint a lakosság egy jelentős hányada.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

toti72, 2013.02.21 08:34

@mjanos: Nicsak, örjöng a siserehad.
Megveszik más pénzén a házat és mikor vissza kell fizetni a pénzt akkor el kezdenek rinyálni és kifogásokta keresni a lúzerek.
Gondolom nem az állam lakott ezeknek az idióta lúzereknek a házában! Már eddig is túl sokat költött az állam a többi adófizető pénzéből ezekre a felelőtlen lúzerekre (ócsai lakópark, árfolyamgát, végtörlesztés és egyéb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mjanos, 2013.02.20 19:49

Nincs más választásuk. Kb. fél millió ember kerülne utcára, vagy több. Az pedig ha megindul a Parlament felé....mert amikor már nincs mit veszteni, akkor....

Az ombudsman megnevezte a civil képviselet másik két tárgyalóját. Boros Imre és Varga István.

Jobb, ha nem próbálkozik a kormány és a bankmaffia a hülyének nézéssel, mert annak lesz következménye!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html