Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács az energiapolitikával foglalkozott plenáris ülésén, amelyet a paksi atomerőmű Karbantartó Gyakorló Központjában tartottak Kovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár meghívásának eleget téve. A tanács soros elnöke aláhúzta: az államnak szolgáltatásként kell felfognia az energiaellátást, és mindent el kell követnie, hogy a szolgáltatás ne profitorientált legyen, és megszűnjön a mostani monopolhelyzet.

Az erőmű üzemi területének megtekintése után a házigazda képviseletében Bodnár Péter vezérigazgató-helyettes vázolta az atomerőmű szerepét a hazai energiapolitikában. Kitért arra, hogy a létesítmény eleget tesz a társadalmi, gazdasági és környezeti elvárásoknak, a magyarországi erőművek között a legolcsóbban állítja elő a villamos energiát. Ez szén-dioxid-kibocsátásmentes technológia, ahol a hulladék minimalizált, kontrollált. Az erőmű biztonságát jól képzett, biztonság iránt elkötelezett munkaerő, folyamatos fejlesztések és rekonstrukció garantálja - emelte ki Bognár Péter.

Kovács Pál államtitkár a Nemzeti Energiastratégiában vázolt célokról szólva kiemelte, hogy az atomenergia, a fosszilis, valamint a megújuló energiahordózók együttesen biztosíthatják az ország stabil energiaellátását. Az államtitkár sorra vette a Nemzeti Energiastratégia kapcsán elért eredményeket. Ide sorolta, hogy az energiahatékonysági intézkedésekre 150 milliárd forintot fordított a kormány 2010-től, a megújuló energiaforrások felhasználási arányát 7,4 százalékról 8,79 százalékra emelték, az új atomtörvény elfogadásával megteremtették a paksi atomerőmű üzemidő- hosszabbításának, bővítésének lehetőségét. Ugyancsak az eredmények közé tartozik a sikeres piaci integrációs folyamat a magyarországi gáz- és villamos energia szektorban, fűzte hozzá.

Martényi Árpád, az NGTT civil oldal képviseletében üdvözölte a folyamatos konzultációs lehetőséget az atomenergia hazai alkalmazásáról. Zs. Szőke Zoltán a gazdasági oldal képviseletében az erőműben tapasztalható rendet, szinte katonai fegyelmet méltatta. Parragh László a gazdasági oldal egységes álláspontját hangsúlyozva kijelentette: szükség van a jövőben is a nukleáris energiára, támogatják az atomerőmű bővítését.

Kovács Pál kérdésekre válaszolva megerősítette, hogy a bővítésben szeretnének a hazai iparra, beszállítókra támaszkodni, de "szinte a nulláról kell mindent felépíteni". Hozzáfűzte, erősíteni kell a nukleáris kutatás-fejlesztést. Jelezte, hogy világszerte nagy az érdeklődés a hazai tudásbázis iránt, Vietnammal, Dél-Koreával, Szaúd-Arábiával már kialakult az együttműködés, számos más ország is érdeklődik a nukleáris képzési lehetőségek iránt.

Parragh László az MTI-nek elmondta, hogy a tanácsnak nem tiszte állásfoglalást hozni az atomenergiáról, az erőmű bővítéséről. Azt tűzte célul, hogy teret ad a különféle társadalmi csoportok véleményének megjelenítésére. A szervezet - jegyezte meg - ország hosszú távú stratégiájába illeszkedő kérdések megvitatását tartja elsődleges feladatának.

A paksi ülésen elfogadták a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács múlt évi jelentését.