Az NVB a "pártlistadömping" miatt megvizsgálná a többes ajánlásokat

Az országos pártlisták nagy száma miatt megvizsgálná a többes ajánlások statisztikáját a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), a testület szombati ülésén ezért - egyhangúlag hozott jegyzőkönyvi döntéssel - kimutatást kért a Nemzeti Választási Irodától (NVI) arról, hányan tettek többes ajánlást, illetve hány ajánlást tettek a több jelöltet ajánló választópolgárok.
MTI, 2014. március 8. szombat, 19:50
Fotó: Napi.hu

Az NVB Litresits András MSZP-delegált javaslatára kért tájékoztatást az NVI-től. A bizottsági tag arról beszélt, a törvény ugyan lehetővé teszi azt, hogy egy választópolgár több ajánlást is tegyen, ám szerinte a pártlisták magas száma miatt indokolt lehet a vizsgálat. Utalt arra, hogy jelenleg - egyelőre nem jogerősen - 18 pártnak van országos listája.

A delegált szerint elfogadhatatlan, hogy az országos listát állító pártok egy része eddig "közéleti tevékenységet érdemben nem gyakorolt", mégis van listája, azaz szerepelhet majd a listás szavazólapon.

Litresits András azt mondta, miután megkapták az NVI-től a kimutatást, indítványozni fogja az ajánlóívek és az azokon szereplő többes ajánlások összevetését is, különös tekintettel arra, hogy az íveken szereplő aláírások megegyeznek-e. Véleménye szerint az ajánlások ellenőrzésekor az aláírásokat is össze kellett volna vetni a központi nyilvántartásban szereplő aláírásmintákkal, így kiszűrhetők lettek volna az esetleges visszaélések.

Közölte, úgy látja, a pártlisták nagy száma a pártfinanszírozási törvénynek köszönhető. Szerinte egyes pártoknál "adott esetben százmillió" forint közpénz megszerzéséről lehet beszélni, ami "kéthetes ajánlásgyűjtés alapján teljesen nonszensz". Szerinte az NVB felelőssége, hogy a többes ajánlások ügyét tisztázza.

HOZZÁSZÓLÁSOK