Az NVB megváltoztatta a pártok költségvetési támogatását

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi rendkívüli ülésén megváltoztatta az Országgyűlésbe bejutó pártok költségvetési támogatásának korábban megállapított arányát.
MTI, 2014. május 6. kedd, 19:37
Fotó: Napi.hu

A módosítás a közös listát állító pártokat érinti, a KDNP-nek és az MSZP-nek kedvez, míg a többiek kevesebb pénzt kapnak. Számítások szerint az új elosztás legnagyobb vesztese az Együtt - A Korszakváltók Pártja, mert a szervezet így a korábbi számításhoz képest több tízmillió forintot veszít.

A testület azért hozott határozatot lényegében az április 30-i jegyzőkönyvi döntése kijavítására, mert korábban téves számítás alapján állapították meg a - mintegy 2,5 milliárd forint - költségvetési keret felosztási arányait. A múlt szerdai döntést a választáson közös listát állító pártok egymás közötti megállapodását figyelembe véve határozták meg, de kiderült, hogy ezt a szabályt csak a kampányfinanszírozásra lehet alkalmazni, mert a pártok működési támogatásának elosztását a párttörvény szabályozza.

Az NVB ezért keddi határozatában (15:3 arányban) úgy döntött, hogy a költségvetési keret 75 százalékát a pártokra és a megválasztott jelöltekre adott szavazatok arányában osztja szét, azaz a közös listát állító pártok nem dönthetik el, hogy a kapott támogatást hogyan osztják el egymás között.

A döntés nem érinti a költségvetési keretnek azt a 25 százalékát, amelyet egyenlő arányban kell szétosztani az országos listákról mandátumot szerző pártok között.

A határozatot Patyi András, az NVB elnöke a nemzetgazdasági miniszternek küldi meg. A határozattal szemben még három napig jogorvoslattal lehet élni, és a Kúriának is három napja van arra, hogy a beadványokról végzést hozzon.

Az NVB jelenlegi összetételében kedden ülésezett utoljára, mert az Országgyűlés alakuló ülésének napján - kedden - éjfélkor lejár a listát állító pártok delegáltjainak mandátuma. A testületbe - a hét választott tag mellé - a frakciót alakító pártok, illetve az európai parlamenti választásra listát állító pártok és pártszövetségek küldhetnek egy-egy delegáltat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RonaGyuri, 2014.05.06 20:05

@csaba760384: Nagyon jól látod! Ebben - az egyébként havi félmillás tiszteletdíjjal + költségtérítéssel díjazott - gittegyletben is ócska pártkatonák vannak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba760384, 2014.05.06 19:57

dr. dr. hátán, de azt se tudják melyik törvényt kell alkalmazni...szánalom, a droidsereg élharcosai...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html