Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ápolási díjjal kapcsolatos pontrendszer júniustól 40-50 ezer családot fog érinteni Magyarországon - mondta Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője.

Tavaly az ellenzéki pártok és civil szervezetek kezdeményezésére a kormány megemelte az ápolási díjat 52 ezer forintról 103 ezer forintra. Az emelés jó lépés volt, de most azt látják, hogy az Emmi elhibázott felülvizsgálati politikája miatt, sok család teljesen kieshet az ápolási díj rendszeréből.

Júniustól decemberig minden családot, amelyben olyan gyermek él, aki állandó ápolásra szorul, felül fognak vizsgálni egy olyan kritériumrendszer alapján, amely nem tükrözi azokat az élethelyzeteket, amelyekben ezek az emberek élnek. A legsúlyosabban érintettek az autista gyermekeket nevelő szülők lehetnek - mondta.

A kormány nem egyeztetett a szakmai szervezetekkel kellő mélységben. Ennek eredménye, hogy a pontozási rendszer sokaknak, akik fogyatékossággal élő gyermeket nevelnek, súlyos anyagi károkat jelenthet. "Az ombudsmanhoz fordulok, hogy ezt a jogsérelmet előzze meg az alapvető jogok biztosa, és járjon el az Emminél annak érdekében, hogy a szakmai szervezetekkel egyeztessenek az új pontrendszerről" - mondta.

Eemellett Korózs Lajost, a Népjóléti bizottság elnökét egy levélben arra kéri, hogy a bizottság rendkívüli ülését hívja össze, és az Emmi ott számoljon be arról, mi ez a pontrendszer, milyen hatástanulmányok alapján készült el, és milyen hatásai lesznek arra a 40-50 ezer családra, amelyek az ápolási díjban részesülnek.

Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) nem tartja megfelelőnek ezt a pontrendszert, velük sem folytatott az Emmi kellő egyeztetést, és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ)  ugyanezen az állásponton van - tette hozzá.