Az önkéntes szemétszedés sem olcsó - 103 millióba került az akció

A május 21-én rendezett TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért elnevezésű akciónap összköltsége 103 millió forint volt - válaszolta Fazekas Sándor agrárminiszter Oláh Lajos MSZP-s országgyűlési képviselő kérdésére.
Domokos László, 2011. június 20. hétfő, 14:27
Fotó:

Az akciónapot a Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közösen szervezte.

A TeSzedd! akciónap összes költségéből 1,32 millió forintra rúgott a Hembach Kft.-vel 40 ezer darab zsákra kötött szerződés; 2,3 millió forint értékben szerződtek az M3 Road Kft .-vel 40 ezer pár kesztyűre, míg 99,4 millió forintba került az akciónap médiamegjelenése, amely a KIM által az év elején kiírt nyílt közbeszerzési eljárásban győztes médiapartnerek segítségével valósult meg - derül ki a miniszteri válaszból.

A kezdeményezésre május 21-én magánszemélyek, baráti társaságok, civil szervezetek, vállalatok és közintézmények szedték a szemetet, támogatták az akciót. Összesen 181 közszolgáltató, 64 hulladéklerakó csatlakozott az akcióhoz, gyakorlatilag minden közszolgáltató térítésmentes szolgáltatást nyújtott.

Az összesített adatok alapján 160 ezer önkéntes mintegy 3255 tonna hulladékot gyűjtött össze, amelyet ezt követően ártalmatlanítottak. Ekkora mennyiségű hulladék összegyűjtésének, elszállításának és ártalmatlanításának becsült költsége hozzávetőlegesen 290 millió forint lett volna, ami jócskán meghaladja az akcióra ráfordított összeget - írta a miniszter.

HOZZÁSZÓLÁSOK