Az Orbán-kormány dicsérete a Financial Timesban

Leghamarabb az idei év második felétől, legkésőbb az eurózóna magára találásától arathatja le Magyarország az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának gyümölcseit - írja a Financial Times internetes portálján megjelent cikkében Barcza György, a Századvég elemzője.
NAPI, 2013. február 19. kedd, 09:52
Fotó: Napi.hu

Egyszer sem használja az unortodox kifejezést az Orbán-kormány gazdasági intézkedéseinek jellemzésére Barcza György, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető elemzője, aki a Financial Times vendégszerzőjeként írt cikket a magyar gazdaságpolitikai védelmében. Álláspontja szerint az kormány lépéseit bírálók adósok maradtak azzal, hogy alternatívát adjanak ezekre, leszámítva azt, hogy visszatérést ajánljanak a tervgazdaságot követő átmenet gazdasági modelljéhez. Barcza az utóbbit adósságalapú, az 2010 óta követett modellt pedig munkaalapú gazdaságnak jellemzi, angolul szembe állítja debt-fare state-et a workfare economyval.

Magyarország 2008-as válság kirobbanásakor csak az IMF segítségével tudott talpon maradni, a jólétet adósságból finanszírozta, ami fenntarthatatlan volt. Ezért új utat kellett keresni. Az Orbán kormány a foglalkoztatás erősítését tűzte célul maga elé, ezért fogadta el az egykulcsos szja-t - összekapcsolva a családi adókedvezménnyel -, szigorította meg a korai nyugdíjazást, vezette be Európa legrövidebb munkanélküli segélyezési időszakát, tette le voksát a költséghatékony oktatás mellett és hozta létre a munkaalapú szociális segélyezést.

Egyre többen dolgoznak

Az Orbán-kormány hatalomra kerülése előtt, 2009-ben Magyarországon 55 százalék volt a foglalkoztatási ráta - vagyis a munkaképes korú lakosságon belül azok aránya, akiknek van állása -, és 62 százalékon állt az aktivitási ráta - az előbbi csoporton belül a munkával rendelkezők és az állást keresők együttes aránya. Ez a két mutató 2012-re 58, illetve 65 százalékra ment fel, ami a legmagasabb 1993 óta. Eközben a kormány konszolidálta a költségvetést, amelynek eredményeként az államadósság bőven a GDP 90 százaléka - a közgazdászok körében veszedelmesnek tartott szint - alatt maradt.

Egyesek azzal érvelnek, hogy a költségvetési hiányt a kötelező magánnyugdíjpénztárak 2011 elején végrehajtott államosításával sikerült leszorítani, csakhogy a hiány tavaly is csökkent, a GDP 2,7 százalékra mérséklődött. Ez azt jelenti, hogy a jövőben viszonylag gyenge gazdasági növekedés mellett is tovább lehet faragni az államadósságot.

Nincs igazuk

Mások arról beszélnek, hogy az alacsony hiány fenntarthatatlan, csak a pénzügyi, a távközlési és az energiaszektort terhelő, a GDP két százalékát elérő különadóknak köszönhető. Jobb lett volna-e azonban ha ehelyett magasabb lett volna a deficit, ami a fenntarthatatlan eladósodás folytatásához vezetett volna. Vagy jobb lett volna-e megszorító intézkedéseket bevezetni, ami a szociális-politikai instabilitás kialakulásának súlyos kockázatával járt volna, ahhoz hasonló helyzethez vezethetett volna, amilyet Görögország esetén látunk - teszi fel a szónoki kérdéseket Barcza.

Ezeknek az intézkedéseknek a bevezetésével az Orbán-kormány azokra terhelte a hosszú távú stabilitás megteremtésének költségeit, akik nagy profitokat értek el a válság előtt. Úgy gondoljuk, csak ez lehetett a fair megoldás - szögezi le a szerző (a többesszám vonatkozhat Magyarországra, a kormányra vagy a Századvégre - a szerk.).

Bírnak minket a befektetők

Az eurózóna válsága alatt Magyarországot sikerült külső segítség nélkül vezetni, ami azt bizonyítja, hogy a jó makrogazdasági menezsdment megoldható. Korábban az ország ismételten az IMF segítségét kérte. A befektetők negatívan tekintettek Magyarországra 2012 elején, ám azóta pozitívan viszonyulnak az adósságkilátásokhoz. Magyarország a világ legjobban teljesítő országai közé tartozott a kötvénypiacokon 2012-ben.

A mostani bírálatok főként a múlt évi recesszió után következő növekedési deficitre vonatkoznak. A régió sem áll azonban jobban. Csehország - az ortodox modell híveinek korábbi mintaországa - alig van Magyarország előtt a recesszió terén és kelet-közép-európai térség összes országát is sújtja az eurózóna lassulása. A legtöbb régiós országban nő az államadósság és romlik a foglalkoztatás.

Európa-bajnok lesz Magyarország

Magyarországnak a több évtizedeses hibás gazdaságpolitika okozta problémákat kell leküzdenie, ami időbe telik. A siker látható lesz, amint az eurózóna kilábal a válságából és a belső fogyasztást nem fogja vissza a korábbi adósságok törlesztése, ami elszívja a jövedelmeket. Mindez már 2013 második felében megmutatkozhat.

Ahogy az ország túljut ezen a folyamaton, az adósságcsökkentés és a munkalapú társadalom felépítésének európai éllovasaként jelenik majd meg. A magyarok nem sokat törődnek azzal, hogy a nemzetközi intézmények elfogadják-e ezt vagy sem. A múlt heti sikeresek államkötvény-kibocsátás azonban azt mutatja, hogy a piacok elismerik az eddigi teljesítményt. Akárhogy is van, Magyarország mindezt saját jövőjéért teszi - véli Barcza György.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pro libertate, 2013.02.19 23:03

@menya71:
"hitelesség-az már nem volt" - dehogynem. Befektetésre ajánlott állampapír, jelenleg háromszoros duplabóvli, két negatív és egy stabil kilátással. 170 bp CDS, jelenleg 292 bp, és ennek már örülhetünk...

"tartalékok-milyen" - pl. manyup-vagyon, a különadókkal lerabolt vállalati beruházási alapok, a devizahitelesek kiürített megtakarításai. És még ott a legnagyobb falat, a devizatartalék.

"növekedés-mikor és mennyi" 2010, Q1 +másfél %, 2012. Q4 -2,7 %.

"fenntartható nyugdíjrendszer-az már rég nincs" - beszéld meg ezt orbánmatolcsyval...
Orbán Viktor kérdésre azt mondta, "lényegében egyetért azzal a kormányállásponttal, amely szerint a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartható, nincs szükség drasztikus beavatkozásra. Nem szükséges más modellekre áttérni, a mostani szisztémával el lehet menni még körülbelül 30 évig" - jegyezte meg.
(MTV Reggel, 2010. február 08.)

Értékelem, hogy a jogállamiság rombolását nem vitattad...

Egyébként nem állítom, hogy ez már a mélypont. Szerintem folytatják még ezek szorgos srácok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.02.19 21:15

@Bhole: Mostanság nem sok 16 évest látni általános iskolában... De sok szinte analfabétát szakiskolában...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2013.02.19 18:08

@Blama: 8 évnél nem rövidebb a kötelező oktatás. Aki a nyolc általánost sem akarja elvégezni, azt nem szabad egy perccel sem tovább iskolában tartani, mert csak terrorizálni fog másokat is, ahogy otthon látta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2013.02.19 17:55

@Csont: "Helyet biztosítottak egy más - fizetett - véleménynek."
Eg ykormány nem kenhet meg egy újságírót, mert kiderülhet. Meg nem is erkölcsös. Döbrögiék olcsóbban dolgoznak: nem felületet vesznek, hanem újságírót. Kb. mint a sarki kurva a saját penthousában dolgozó luxus kurtizánhoz, hogy az előző analógiánál maradjak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2013.02.19 17:52

@Attila99: "beszivárogtak ügynökök az FT-hez az mszp-től is és a fidesztől is?" Aki éppen többet fizet, azzal mennek szobára. Ők ezt véleményszabadságnak hívják. Mi prostitúciónak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html