Az Orbán-kormány nem áll le - Csődbe taszítják az RTL-t?

Az RTL Klub úgy úgy érzi, hogy a kormány ki akarja szorítani a magyar piacról - idézte a Bloomberg a médiacsoport egyik vezetőjét. A hírügynökség arról ír, hogy nem vigasztalja az itt tevékenykedő multikat az internetadó visszavonása, mert a rájuk szabott sarcok nem csökkentek.
Napi.hu, 2014. november 4. kedd, 10:31

Egyes külföldi vállalatok tovább sopánkodnak a jövő évi adóváltozások miatt: hiába vonta vissza Orbán Viktor miniszterelnök - egyelőre - az internetadót, a rájuk pakolt korábbi és újabb terhek tovább nehezítik a helyzetüket - írja a Bloomberg. A hírügynökség ezt az RTL Klub példájával illusztrálja: a médiacsoport Magyarországon elért profitját egyszerűen elveszi a kormány a reklámadóval.

Ha nem lenne a hátterünkben egy nagy külföldi vállalatcsoport, akkor csődöt kellene jelentenünk, be kellene zárnunk a tévécsatornáinkat - fejtegette a hírügynökségnek Guillaume de Posch, az RTL társ-vezérigazgatója. Amikor ilyen brutális támadás éri a céget valahol, akkor a vezetőség önkéntelenül felteszi magának a kérdés: vajon nem az-e a cél, hogy kiebrudáljanak bennünket ebből az országból.

Arányos vagy aránytalan

A reklámadó csak egyike az Orbán-kormány számos különadójának, amelyek főként a külföldi cégeket terhelik - emlékeztet a Bloomberg. A kiskereskedők és a távközlési cégek is szép összegeket fizetnek, nem beszélve a pénzintézetekről, amelyek Európa legnagyobb bankadóját fizetik. Az RTL évente 15 millió euró reklámadó-befizetéssel számol. A 3,4 milliárdos első részlet alapján úgy számolnak, hogy rájuk esik a kormány ebből származó bevételének ötöde.

Eközben a cég csak a reklámpiac 13,5 százalékát birtokolja - nem véletlen, hogy aránytalannak és inkorrektnek tartják az adót. A Nemzetgazdasági Minisztérium nem válaszolt a hírügynökség megkeresésére, egy korábbi nyilatkozatból kitűnik, hogy az adó progresszív emelkedését - ami az RTL-re teszi a befizetés nagyját - az érintett cégek arányos megterhelésének tarják. A kormány emellett a tehermegosztással érvel a közteher mellett, miközben az RTL Klub 1997-es megalakulása óta évente átlag 6,9 milliárd forint adót fizetett be a költségvetésbe.

A kár megtörtént

Figyelembe véve az ideiglenesen visszavont netadót, a kiskereskedelmi láncok közterheinek jelentős növelését januártól, továbbá a bankokra váró extrakiadásokat a piaci elemzők levonták a maguk következtetését - derül ki Lucas Dos Santos, a londoni Business Monitor International tanácsadó cég elemzőjének szavaiból. Szerinte Orbán folytatja unortodox, a külföldi tulajdonban lévő vállalatokat sújtó, célzott bevételszerző politikáját. A befektetési kilátások szempontjából a károkozás megtörtént.

Kilövik az áruházláncokat
A kormánypárt parlament elé került, illetve kiszivárogtatott törvényjavaslataiból kiderül, hogy olyan terheket raknak a külföldi áruházláncokra, amelyek Magyarország elhagyására késztethetik a cégeket - írja a Népszabadság. Az első csapást az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevezetése jelenti, amely a lap számítása szerint csak elenyésző terhet rakna a CBA-ra, a Coopra és a Reálra, azaz a magyar kézben lévő vállalatokra, míg a külföldi tulajdonban lévő cégeket 30 milliárd forinttal rövidítené meg.

Visszahoznák - más néven - a kiskereskedelmet terhelő különadót, ami a nyereséges cégeket is veszteségessé tenné, ráadásul a két egymást követő üzleti évben veszteséges kiskercégeknek jogutód nélkül meg kellene szűnniük. Végül súlyos csapást mérhet az áruházláncokra, ha - a dohányárukhoz hasonlóan - bevezetik a szeszes italok egy részének koncessziós értékesítését is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Cefre, 2014.11.04 21:30

Már 100 éve is volt giccsadó, nincs semmi új a nap alatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MichaelHanley, 2014.11.04 20:07

@bandesz: Ez inkább az utolsó évekre volt jellemző, amikor a reklámpiac bedőlt, előtte nem. Más kérdés, hogy ezek után el fog terjedni a VIASAT modell, azaz az RTL Klub majd Bécsből/Münchenből/Luxemburgból fog sugározni, mert akkor nem érvényes rá a magyar médiatörvény és reklámadót is kikerüli. Persze, nem lesz híradó, nem lesznek közéleti műsorok, de a céget sem tudják majd utolérni. Legrosszabb esetben a csatornát más országokban is felvetetik a szolgáltatókkal, hiszen sok magyar él külföldön, csak a magyar államnak nem lesz adóbevétele.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.11.04 18:57

@Zodiakus: A 60-as,70-es években nyugaton rettenetes sztrájkok voltak.Rendőrség,gumibotozás,vízágyú,stb.Akkor vívták ki azt az életszínvonalat ahol most is tartanak.A töke magától nem mond le egy cent haszonról sem.Kényszeríteni kell hogy tárgyaljon,és kössön kompromisszumot....


..ez így ígaz ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mercury, 2014.11.04 17:13

@vlaki: Te nem vagy véletlenül kommunista?

Érdekes, hogy a magyarok kétharmada jobboldali, és jééé micsoda dolog, az RTL csatornát sokkal szívesebben nézik mint a diktatúra agymosó ideológista csatornákat. Ne te döntsd már el a magyar emberek helyett, hogy mi a jó nekik.

Adó tekintetében meg inkább az az érdekes, hogy a maffiakormány több tagja honnan harácsolt össze százmilliókat, amikor törvényesen soha nem kerestek ennyit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tsz-elnok, 2014.11.04 16:19

@ingyen: Itt a lenyeg: "Orban rabolja el azokat a multikat, akik nem tetszenek neki, vagy akikrol ugy gondolja, hogy a hatalmat veszelyeztetik". A lenyeg a mondat vegen van. Minden diktatura koromszakadtaval ragaszkodik a hatalomhoz az utolso percekig. Ez is ugy lesz mig a nep el nem takaritja. Addig visszont sok viz fog lefolyni a Dunan. Kozben orbania szepen halad majd az allamcsod es a 350 ft-os dollar fele.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html