Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tény, hogy az orosz és az ukrán fél között létrejött szerződést az orosz fél nem teljesíti, nem jelenti azt, hogy a Magyarország és Szlovákia felé érkező gáz tranzitot is megszüntetnék a felek. Történt már ilyen máskor is - 2009-et kivéve - amikor kettőjük vitája nem eszkalálódott annyira, hogy leállítsák a szállítást. Mindkét félnek érdeke, hogy fenntartsa az Ukrajnán keresztül érkező tranzitot: az oroszok másképp nem jutnak gázhoz, bizonyos szankciók is lehetnek szerződéseikben, az ukránok pedig érzékelhető tranzitdíjtól esnének el - idézi a portál az államtitkárt.

Jelenleg nagyjából három milliárd köbméter készlettel rendelkezik Magyarország, melyet kiegészít a hazai termelés és az Ausztria felől érkező betáplálás. Kellő tartalék áll rendelkezésre ahhoz, hogy hosszú időre biztosítani tudjuk az ország gázellátását.

Feltételezve, hogy idén december 31-ig nem szűnik meg a gázszolgáltatás Ukrajna felől, a lakossági ellátást ez a három milliárd köbméter onnantól kezdve lefedi. Az osztrák betáplálás mellett idén már rendelkezésre áll az évi több mint négy milliárd köbméter kapacitású magyar-szlovák tranzitvezeték, amelyet közel két hetes előkészítés után bármikor üzembe tudunk helyezni. A behozatalért felelős kereskedő keretszerződései biztosítják, hogy ezekbe a vezetékekbe a megfelelő mennyiségű gáz be is kerüljön. Biztonsággal mondhatom, hogy a magyar gázellátás nincs veszélyeztetve - nyilatkozta Aradszki András.