Jelenleg ha egy cég nyújt szolgáltatást egy másik cégnek, akkor az áfafizetés helye a szolgáltatást nyújtó társaság székhelye szerinti állam. Jövőre azonban már az igénybe vevő cég székhelye határozza meg, hol és mennyi áfát kell fizetni a szolgáltatás értéke után. Az általános szabályok alól voltak és lesznek is kivételek, így az ingatlanokkal kapcsolatos ügyleteknél - idetartozik a karbantartás, üzemeltetés, bérbeadás - az ingatlan helye a meghatározó. A tanácsadásnál pedig jelenleg is az igénybevétel helye határozza meg az áfafizetést, vagyis itt nem lesz változás - mondta Veszprémi István, a Deloitte adópartnere.

A határokon átívelő klasszikus szolgáltatások eddig is a szolgáltatás helye szerint adóztak, vagyis az esetek többségében nem lesz változás. Azzal azonban számolni kell, hogy a termékértékesítéshez hasonlóan a szolgáltatások esetében is nyilvántartást kell vezetniük a vállalkozásoknak a közösségen belüli ügyletekről. A közösségi adószámmal rendelkező cégeknek negyedévente kell összesítő jelentést készíteniük beszerzéseikről és eladásaikról.
Az átalakítás miatt jövőre minden cégnek célszerű lesz közösségi adószámot igényelni, amelyik más tagállamban is szolgáltat, és ez a szabály az evásokra is vonatkozik. Olyannyira, hogy a tervezet kötelező jelleggel írja elő az evás cégek számára a közösségi adószám kérését, ha másik tagállamba is nyújtanak szolgáltatást. Evás cégnek azonban nem lehet ilyen adószáma, vagyis azoknak, akik jelenleg határon átnyúló tevékenységet is végeznek, jövőre ki kell lépniük az evakörből. A megoldás nem ismeretlen az eva történelmében: hasonló szabály lépett életbe 2004-ben, ám akkor ez csak azokra az evásokra vonatkozott, amelyek termékértékesítésben utaztak. Mivel az evások tipikusan szolgáltatók, ez a szabály lényegében nem befolyásolta a működésüket. A mostani változtatás azonban - amelyet az indokol, hogy a határon átnyúló szolgáltatásoknál versenytorzító lehet a speciális magyar adónem - jövőre jelentősen megritkíthatja az evás cégek körét.