Az orvosok béremelését is adóemelésből fedeznék

Az egészségügyi bérfejlesztés második lépcsőjéhez is fedezetül szolgálnának az egészségügyi ellátórendszert többletforráshoz juttató, a kormány által kedden benyújtott javaslatban szereplő intézkedések - közölte az egészségügyi államtitkárság az MTI megkeresésére. Egyes gyógyászati segédeszközök áfája 5 százalékra csökkenhet.
MTI, 2012. július 12. csütörtök, 11:15
Fotó: Napi.hu

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyzett, az egészségügy többletforráshoz juttatása érdekében szükséges törvénymódosításokról, valamint egyéb törvények módosításáról szóló javaslat szerint egyes termékek jövedéki adóját emelnék, a 98 százalékos és a 90 százalékos társadalombiztosítási támogatású gyógyászati segédeszközök áfáját 5 százalékra csökkentenék.

A törvényjavaslat az alkoholok, a dohánytermékek és az LPG (autógáz) üzemanyag adómértékének emelését irányozza elő. A kormány felhívja a figyelmet arra: az energiaitalokat gyártó cégek az adófizetés elkerülése érdekében a receptúra változtatásával az energiaitalból elhagyták a taurint, és több új gyártmány esetén növelték a termék koffeintartalmát. A túlzott energiaital-fogyasztás épp a fiatal nemzedék számára jár káros hatással, nőtt a koffeinmérgezéses tünetekkel orvosi ellátásra szoruló fiatalok száma - fogalmaztak. Ezért a törvényjavaslat azt irányozza elő, hogy az az ital is energiaital legyen, amely nem tartalmaz ugyan taurint, de amelynek a metil-xantin tartalma viszonylag magas.

Az egészségügyi államtitkárság azt írta: a népegészségügyi termékadó mértéke a tervek szerint nem emelkedik. Kizárólag az energiaital definícióját módosítják az adókikerülés megakadályozása érdekében. Emelés a jövedéki adó esetében várható, vagyis a dohánytermékek, az alkoholtermékek, valamint az LPG körében.

Azonfelül, hogy ezen bevételekből fedeznék az egészségügyi dolgozók további béremelését, ez a forrás - mint az MTI-nek írták - költségvetési mozgásteret is nyújtana az új struktúra prioritásainak megvalósításához szükséges fedezet megteremtéséhez, de fejlesztenék a háziorvosi praxisok finanszírozását is.

Teljesülhet a segédeszközgyártók régi kérése

Az államtitkárság kiemelte: "a kormány több intézkedésével igyekszik segíteni a fogyatékos emberek társadalmi szerepvállalását", ehhez a gyógyászati segédeszközök áfájának - a gyógyszerekhez hasonlóan a legalacsonyabb 5 százalékos mértékre való - csökkentése is hozzájárul.

A 27 százalékos áfakulcs 5 százalékra csökkentése a tervek szerint a társadalombiztosítási támogatásba befogadott gyógyászati segédeszközök közül a kizárólag 98 százalékos, illetve 90 százalékos támogatású eszközök körét érinti. Ezek a következők: az egyedi méretvétel alapján készített láb- és csípőprotézisek, végtagprotézisek, a légutak biztosítását szolgáló úgynevezett tracheostomiás és sztómaterápiás segédeszközök, az elektromos motorral meghajtott, joystick-irányítású kerekes székek, a tápszondák, a távcsőszemüvegek, a hanggenerátorok.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2012.07.13 14:12

Ha jönnének olyan politikusok,szakemberek akik az elmúlt húsz év sáros,mocskos pocsolyájában nem fürödtek meg rendesen.Akkor talán azoknak lehetne joguk kérni a társadalomtól.
Mondjuk az egészségügy talpra állítására a munkaadóktól 0.5%,és a dolgozóktól 2.5%-ot a bruttóból.És ez mellé még ezer más intézkedést,átszervezést bevezetni,ami ténylegesen előre vinné ezt a fontos,igen fontos ágazatot.
A mai politikusoknak mint írtam,már ehhez nincs erkölcsi joga.Se bal,se jobb oldalon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nyaa80, 2012.07.13 13:59

@gewinner62:

"...ha megindul a közkorúak csapata-..."

testközelből látom nap, mint nap...már megindult...:(

amúgy csak megkérdezném az illetékeseket, hogy az országot itt hagyó orvosok, szakápolók megmaradó bérét miért nem osztják vissza az itthon maradókra? Egy gyors számolás alapján ez kb 15 mrd ft-os tétel lenne egy évben...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gewinner62, 2012.07.12 17:23

@obsi:
megint egyetértünk-a német orvosi átlagbér 5500 euro...egy havi pénze több,mint itt egy húszon éve pályán lévő orvosé....ha megindul a közkorúak csapata-lásd szar tovább tanulás a gyerekeiknek.....szócska benyalhat nekik...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2012.07.12 13:43

Az igaz hogy keveset keresnek az orvosok,ápolók.Elfogadom,sőt támogatom hogy emeljék a bérüket.
De ...de a forrás,a forrás a gond.Adóemelés!!!
Most ha a az ablakmosók,a pékek,a virágárusok,stb keveslik a pénzüket és kivándorlással,sztrájkkal fenyegetőznek,akkor jön egy újabb adóemelés???És ha a ........is keveslik,akkor újabb és újabb adóemelés???És ezek újra a nevetséges pénz kategóriába lökik az emelt orvosi pénzeket.
Megoldás.Több embernek kell a dolgozni,több pénzért,az adókat kiméletlenül be kell szedni,korrupciót visszaszorítani.Bár ez tudom nehezebb mint egy kis pénzel most az orvosok száját befogni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.07.12 12:27

Mennyire fenntartható hosszú távon a növekvő bérigények adóból történő fedezése? Itt nem igaz az, hogy eü-járulékból kéne csak fedezni az eü-ellátást?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html