Az összeesküvés-elméletek puszta olvasása is pusztít

Pandémia idején talán mindennél fontosabb megbízható tudományos információkra támaszkodva tájékozódni és dönteni. Egy most publikált vizsgált szerint azonban az összeesküvés-elméletekkel még azokat is viszonylag könnyű megingatni véleményünkben,akik egyébként igyekeznek hiteles forrásokból tájékozódni - idézi a Science Communication című lapban megjelent tanulmányt az Orvostovábbképző Szemle online kiadása. Az összeesküvés-elmélet hívők vonták leginkább kétségbe a járványügyi intézkedéseket.
Szepesi Anita, 2020. november 30. hétfő, 16:11
Fotó: Getty Images

A tanulmány szerint elég volt annyi, hogy megkérték a résztvevőket: olvassanak el egy cikket, ami azt állította vagy legalább mérlegelte, hogy a világjárványt okozó vírus egy biológiai fegyverek fejlesztésére szakosodott kínai laboratóriumból szabadult el - idézi a portál a kutatási eredményeket.

Úgy tűnik, az összeesküvés-elméleteknek a puszta elolvasása is elegendő ahhoz, hogy sok embert elbizonytalanítson. "A konspirációs teóriák nagyon erőszakosan hatnak és képesek felülírni a tudományos információkat - hangsúlyozza a szerző, Risa Palm, a Georgia State University szakembere. Az olvasókat összeesküvés-elméletekkel bombázzák, s talán nem is tudjuk teljes mélységében felmérni ennek a hatását, ami ráadásul nagyon rövid idő alatt nagyon is gyakorlati dolgokban mutatkozik meg a mindennapi életben - teszi hozzá.

A vizsgálat
1071 önkéntes, négy csoportra osztva vett részt a vizsgálatban. Az első csoport alkotta a kontrollcsoportot, ők nem olvastak összeesküvés-elméletet tartalmazó cikket a felmérés kérdéseinek megválaszolása előtt. A másik három csoport tagjainak három különböző szöveget adtak elolvasásra, melyet a vizsgálatot végzők úgy formáztak, mintha újsághír lenne. Az első cikkből ("A koronavírus állatokból származik és onnan került az emberekbe") az derült ki, hogy tudományos bizonyítékok szerint a vírus denevérekből származik; a második cikk ("A koronavírus egy kínai laboratóriumból indult útjára") egy konspirációs teória alapján ismertette a vírus eredetét; míg a harmadik cikk ("Kínai laboratóriumból indult el a koronavírus, vagy állatokból jutott emberekbe?") mindkét előbbi teóriának egyenlő teret adott.

A cikk elolvasása után a résztvevőknek kérdésekre kellett válaszolniuk, melyekből kiderült, mit gondolnak a vírus eredetéről, mennyire értenek egyet a koronavírus veszélyességét, illetve a közegészségügyi és biztonsági előírások fontosságát bizonyító tudományos adatokkal.

A három csoport közül a tudományos tényeken alapuló cikket olvasó résztvevők voltak leginkább meggyőződve arról, hogy a vírus denevérekből származik, és e csoport tagjai értettek egyet leginkább a koronavírusok veszélyességére vonatkozó kutatások eredményeivel is.

Akik a másik két cikk valamelyikét kapták meg elolvasásra, hajlamosabbak voltak anyagilag és jogilag is Kínát tenni felelőssé a világjárványért.

Még ennél is fontosabb, hogy ők vonták kétségbe leginkább a prevenciós intézkedések - az arcmaszk, a gyakori kézmosás és a szociális távolság - értelmét.

"Itt az ideje, hogy - amellett, hogy mindent megteszünk azért, hogy visszaszorítsuk a vírust és visszanyerjük uralmunkat a helyzet felett - felvegyük a harcot a félrevezető és káros összeesküvés-elméletekkel szemben is" - fogalmaznak a szerzők az OTSZ online lapszemléje szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dakujeme, 2020.12.01 07:50

Akkor Orbán Viktor a legnagyobb pusztító!
Demeter Szilárd leírta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.12.01 07:37

Van benne igazság.
Tegnap már a kedvenc, régi hentesnél is úgy kértem a kaját, hogy átszőtte a politika.
Kinéztem egy szép darab disznósajtot, s úgy kértem, hogy
annak a szép kis ellenzéki disznósajtnak kérem a 2/3-át.
Hazavittem, kicsomagoltam, s mondtam neki, Hello rőfi!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Susala, 2020.11.30 23:08

Stabil szellemű embet aligha... agyhalott idiótáknak meg amúgy is pusztulat az agya, ha nem konteó, akkor puszítja pl egy sorozat vagy épp politikai propaganda agymosás... teljesen mindegy...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html