Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Napelem Iparági Egyesületnek (MANAP) vezetője, Szolnoki Ádám a portálnak azt mondta, bizonyos tekintetben megindokolható, és hosszabb távon elfogadható az elosztói teljesítménydíj. A napelemrendszereket saját használatra üzemeltető családok nagy része most minimális díjat fizet az áramhálózat használatáért (ez a rendszerhasználati díj), szemben a magyar lakosság nagy részével, azokkal, akik a hagyományos módon, valamelyik nagy szolgáltatótól veszik az áramot.

A hálózat fenntartásához tehát Szolnoki szerint a napelemek terjedésével fokozatosan hozzá kell majd járulnia a napelemeket használóknak. Azt azonban a szakember fontosnak tartja, hogy a díj tervezhető legyen és majdani mértéke érdemben ne befolyásolja a napelemrendszerek árát és így megtérülését, ne vesse vissza a megújuló energia terjedését. A szakember szerint a két éve bevezetett termékdíj sem tántorította el az embereket a szolárrendszerektől.

Iparági adatokból kiindulva úgy becsüli, hogy 2015 végén 8-9 ezer, tavaly év végére 11-12 ezer háztartásnál működött napelemrendszer, ami dinamikus növekedést jelez, de a 4 millió háztartást figyelembe véve még nagyon alacsony szám.

További részletek itt.