BUX
38240

"Az új választás sem kizárt"

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) sikere, illetve jövőbeni stratégiája a fő téma Magyar Televízió Napkelte című műsorában nyilatkozó politológusok körében. Stumpf István szerint az sem kizárt, hogy politikai patthelyzet alakul ki, és új választásokat írnak ki.

Kolozsi Pál, 2006. április 10. hétfő, 08:50

Stumpf szerint mindemellett meglepetés az első forduló eredménye, mert tisztább képletre lehetett számítani, illetve mert a Fidesz egyéni jelöltjei a vártnál gyengébben szerepeltek. A politológus szerint az MDF a Centrum pozícióját foglalta el a politikai térben, és még az is előfordulhat, hogy a baloldal alulmarad, de a Fidesznek az MDF nélkül nincs többsége a parlamentben, ami akár új választás is lehet.


Lengyel László úgy véli: nem biztos, hogy létezik egység a jobboldali szavazók körben, az MDF szavazók ugyanis nem biztos, hogy hajlandók a Fideszre szavazni. Lengyel szerint a mozgósítás a jobboldalon nehéz lesz a második forduló előtt.


Bencze B. György filozófus szerint a két kis párt sikerében nagy szerepe volt a Fideszen belül Mikola István által reprenzentált politikának. A nagy nyertes az MDF, a nagy vesztesek a magyar vadak - mondta Bencze.


Tamás Gáspár Miklós elmondta, hogy a kormánykoalíció vezet, és jobb esélyei vannak, mint vetélytársainak. Az egykori SZDSZ-es politikus szerint az MDF-et szociálliberális sajtó építette fel, és nem más mint egy sikeres "kommerciális konstrukció".