Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén a korábban várt 3,6 százalékkal szemben 3,7 százalékos, jövőre pedig 3,1 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság, amely szerdán tette közzé esedékes téli gazdasági előrejelzését az Európai Unió egészére és az egyes tagállamokra - írja az MTI.

A brüsszeli testület gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának (EcFin) friss helyzetértékelésében mindenekelőtt rámutattak, hogy a magyar bruttó hazai termék (GDP) a növekedés 2016-os megtorpanása után tavaly ismét 3,8 százalékkal bővült, ami az erős belső keresletnek köszönhető.

A növekedés fő hajtóereje az uniós források ismét fokozódó felhasználása volt 2017-ben, miközben a fogyasztói bizalom továbbra is magasan állt, a magánfogyasztást pedig erősítette a béremelkedés és a bővülő foglalkoztatottság. Emellett a beruházások szintje is dinamikusan emelkedett a világgazdaság fellendülése és az új lakások iránti növekvő kereslet miatt - közölte az Európai Bizottság, megjegyezve, hogy a gyors gazdasági bővülés a következő két évben is folytatódik.

Az EB arról számolt be, hogy idén várhatóan a magánberuházások szintje és a háztartások fogyasztása is tovább nő majd a bérek emelkedése, illetve a kereskedelmi bankok hitelezési aktivitásának erőteljes javulása következtében. Emellett az állami és a vállalati beruházások szintje is kétszámjegyű növekedést fog elérni az uniós pénzekből finanszírozott projekteknek köszönhetően. Eközben az erős belső kereslet nagy valószínűséggel komoly importnövekedést fog maga után vonni.

A gyors gazdasági bővülés a következő két évben is folytatódik: a magyar GDP az előrejelzés szerint 2018-ban 3,7 százalékkal, 2019-ben pedig 3,1 százalékkal fog növekedni.

A magyar kormány hivatalosan továbbra is 4,1 százalékos GDP-növekedéssel számol 2017 egészére, majd 2018-ra 4,3 százalékot vár. Az MNB ennél konzervatívabb: a jegybank szakértői szerint a 2017-es 3,6 százalékos emelkedést 2018-ban 3,7 százalékos növekedési ütem követheti.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb jelentése 2018-ra és 2019-re vonatkozóan is 3,9 százalékos ütemet vár.

A fotó forrása: Napi.hu.