A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn közölt adatai szerint a folyó fizetési mérleg többlete 1 milliárd 64 millió euró volt a harmadik negyedévben, a második negyedév 615 millió eurós és az első negyedév 664 millió eurós többlete után. Az előző év harmadik negyedévében 685 millió eurós aktívumot mutatott ki statisztikájában az MNB. Gabler Gergely szerint a külkereskedelmi mérleg javulása már jelezte, hogy a folyó fizetési mérleg többlete magasabb lesz a korábbiaknál.

Az elemző ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: a harmadik negyedévi többletben szerepet játszott Magyarország korábban felfüggesztett uniós forrásainak feloldása is, ami egyszeri hatás. A szakember ezért arra számít, hogy a folyó mérleg többlete a negyedik negyedévben is erős lesz ugyan, de a harmadik negyedévihez képest visszaesik.

Jövőre a várakozások szerint a belső, lakossági fogyasztás jobban felpörög, ez az import növekedésével jár, és visszafoghatja a külkereskedelmi többletet - mutatott rá az elemző, hozzátéve ugyanakkor, hogy az export dinamikája kedvező.

Gabler Gergely szerint jövőre összességében a folyó fizetési mérleg többlete magasan marad, de nem számít az ideihez hasonló növekedésre, elsősorban az import felpörgése miatt.