A Nébih szerint a konkrét célterületek és termékek köre jelenleg kidolgozás alatt áll. A karácsonyi szezonális élelmiszerek biztonságának vizsgálatán túl a hatóság oktatási tevékenysége részeként általános, elsősorban élelmiszerbiztonsági tájékoztató anyagokkal is készül szemléletformáló kampányainak - Ételt csak okosan, Szupermenta, Szabad a gazdi - weboldalain, hogy ezzel is segítse a lakosságot az ünnepi készülődésben.

Példaként említik a nyersanyagok beszerzésére, az ételek készítésére, tárolására vonatkozó jó tanácsokat, a gyökeres fenyőfák kezelésével kapcsolatos tudnivalókat, vagy éppen a szilveszteri petárdázáshoz kötődő állatvédelmi információkat is.

Tavaly az országos téli élelmiszer-ellenőrzéseken a hivatal ellenőrei 21,6 millió forint bírságot szabtak ki 145 esetben. Akkor összesen 5045 ellenőrzést végeztek, és 6,2 tonna terméket vontak ki a forgalomból.

A fogyasztói szokásokat követve kiemelten ellenőrizték a friss húsokat, a hal és haltermékeket, a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, a virslit, az édesipari termékeket, a mézet, a déligyümölcsöket, valamint a borokat és a pezsgőket. A fokozott ellenőrzés érintette az élelmiszer előállító és forgalmazó létesítményeket, beleértve a karácsonyi ünnepi vásárokat, rendezvényeket és az állatszállításokat.