BUX
37837

Az USA-ba menne Szijjártó

Szijjártó Péter szerint az Egyesült Államokban is érdemes lenne kereskedőházat nyitni. A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Gazdasági Rádiónak azt is elmondta, hogy a lehetőséget már vizsgálják.

MTI, 2014. június 24. kedd, 19:13

Szijjártó Péter kedden, a Nap vendége című műsorban felidézte, hogy a strukturálisan átalakítják a minisztériumot, új kereskedőházakat nyitnak, új stratégiai megállapodásokat kötnek és egyszerűsítik a külföldi vállalatok számára biztosítható kedvezmények rendszerét - tájékoztatta Fülöp Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárságának sajtófőnöke az MTI-t.

A kereskedőház-rendszernek jelenleg 12 országban van képviselete, számukat az év végéig 25-re emelik. Néhány napja Vietnamban és Laoszban járt egy-egy delegáció a kereskedőház megalapításának előkészítésének céljából, a következő állomás Algéria lesz, de célba vették Dél-Amerikát is - ismertette. Az államtitkár szerint a földrajzi távolság és az amerikai piac összetettsége miatt az Egyesült Államok esetében is lenne értelme egy kereskedőház megalapításának, ezt a lehetőséget már vizsgálják a szakértők.

Az államtitkár arról is beszélt, Magyarország támogatja, hogy szorosabb együttműködés alakuljon ki az EU és az Egyesült Államok között, van azonban néhány sarokpont, amit nem szabad feladni. Az alaptörvény például rögzíti Magyarország GMO-mentességét. Olyan transzatlanti megállapodás pedig nem születhet az EU és az Egyesült Államok között, amely megnehezíti a magyar export bővülését, vagy amely a Magyarországra irányuló amerikai tőkebefektetések elé akadályokat gördít - fejtette ki.

Három-öt újabb stratégiai megállapodás is küszöbön áll, az államtitkár szerint ezek közül legalább hármat aláírhatnak a nyáron.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország újraiparosításához komoly külföldi beruházásokra van szükség. Ennek érdekében leegyszerűsítik a külföldi vállalatok számára biztosítható kedvezmények rendszerét, hogy - legalábbis regionális szinten biztosan - a legversenyképesebb legyen - fejtette ki Szijjártó Péter. Példaként említette: eddig 14-16 aláírásra volt szükség 2-3 különböző minisztériumból ahhoz, hogy egy vállalatnak ki tudjanak adni egy egyedi kormánydöntésen alapuló készpénztámogatási ajánlatot - ez a jövőben már két lépcsőben is kivitelezhető lesz.

Beszélt a V0 vasúti gyűrű másfél-két éve napirenden lévő ügyéről is. A MÁV és a kínai vasútépítő vállalat szakemberei már dolgoznak a nagyjából 1,3 milliárd euró értékű beruházás előkészítésén. A két fejlesztési bank közötti tárgyalások egy ponton azonban elakadtak, egy garanciális kérdésben nem sikerült eddig megállapodásra jutni, de nemrég ebben is sikerült előrébb lépni, jelenleg is folynak a tárgyalások - ismertette az államtitkár.