Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kedden publikálja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az építőipari termelés májusi és idei első öt havi adatait - közölte az MTI.

Áprilisban az építőipari termelés volumene 40,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építése 34,3, az egyéb építményeké 47,9 százalékkal nőtt.

Az előző hónaphoz mérve 3,8 százalékkal csökkent az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése. Az épületeknél ipari, lakó- és irodaépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is az út- és vasútépítések eredményezték a növekedést.

Az áprilisban megkötött új szerződések volumene 4,4 százalékkal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 19,0 százalékkal nőtt, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 19,0 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbiaktól.

Az épületek körében a nagy értékű ipari beruházások mellett főleg oktatási és sportlétesítmények kivitelezésére kötöttek szerződéseket. Az év első négy hónapjában az építőipari termelés 45,8 százalékkal emelkedett a múlt év azonos időszakához viszonyítva.

Az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint az építőipari termelés kimagasló növekedése tartósnak ígérkezik, az ágazat tartósan hozzájárul a gazdasági növekedéshez és növeli súlyát a bruttó hazai terméken (GDP) belül.