Ma 12 óra 45 perc környékén az előzetesen mért adatok szerint az ország villamosenergia-szükséglete elérte a 6456 MW-os negyedórás bruttó átlag csúcsértéket. A Mavir Zrt. szakemberei szerint lehet, hogy ez az idei nyár csúcsterhelési adata.

Ennek oka az, hogy a hőmérséklet még emelkedhet ugyan a nyár további részében, de a nyári szabadságolások miatt a jelentősebb fogyasztással rendelkező felhasználók - irodaházak, üzemek - már csökkentett üzemmódban működnek, így a fogyasztás kevésbé terheli meg a hazai villamosenergia-rendszert.

Az elmúlt napok értékei nyári rekordnak számíthatnak, hiszen meghaladják a 2007-ben regisztrált, 6320 MW-os, valaha mért legmagasabb hazai nyári teljesítmény igényt is. A mai csúcsterhelés 33,7 Celsius-fokos, 12 órakor mért országos átlaghőmérséklet* mellett alakult ki.

A hőségben az átviteli rendszer fokozott igénybevételnek van kitéve, terhelése jelentősen megemelkedik. A MAVIR hálózata azonban stabil, a gondos tervezés és a folyamatos felügyelet révén maximális rendelkezésre állást biztosít, a régió többi rendszerirányítójával szorosan együttműködve. Ennek köszönhetően a hőség semmilyen ellátásbiztonságot veszélyeztető műszaki problémát nem okozott.

Az elmúlt években a nyári és a téli csúcsterhelés egyre inkább megközelíti egymást, eddig azonban a nyári csúcsérték még soha nem haladta meg a télit. A nyári növekedés oka a légkondicionáló berendezések elterjedésében keresendő. Napjainkra a magyar háztartások 24 százaléka használ jelenleg valamilyen légkondícionáló berendezést, míg további 23 százalék tervezi, hogy klímát vásárol. A Mavir tapasztalata szerint azt követően, hogy a napi átlaghőmérséklet eléri a 24 fokot, minden további egy fokos emelkedés plusz 90-100 MW-tal terheli a hazai villamosenergia-rendszert.