Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Három éve nem volt alapbéremelés az egészségügyben, s mára egyértelművé vált, hogy a kormány 2016-ban sem nem tervez, és nem is tervezett általános béremelést - hívja fel a figyelmet közleményében a ReSzaSz.

Az ösztöndíjszerű bérkiegészítések nem oldják meg a problémákat, sőt kifejezetten káros bérfeszültséget generálnak. Az a paradox helyzet állt elő, hogy egy fiatal orvos bére a támogatásokkal, az esetlegesen elnyert ösztöndíjjal együtt magasabb lehet, mint egy őt oktató, több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakorvosé.

Naponta mérgezi a bérfeszültség a mindennapi munkakapcsolatot, valamint a szakorvosképzést, oktatást is. Arra kérik a kormányt, hogy ne alázza meg szakorvosait a méltánytalanul alacsony bérekkel és a hálapénzrendszer intézményének fenntartásával.

A ReSzaSz kitart amellett, hogy 2016-ban minden szakorvos nettó alapbérét meg kell emelni a fiatal szakorvosoknak járó támogatás összegével, az ápolók és a technikai személyzet bérét pedig 50 százalékkal kell megnövelni. Elengedhetetlen egy azonnali béremelés, valamint egy olyan hosszútávú bérfejlesztési terv kidolgozása, ami garantálja a biztos jövőképet és életpályát.

Kiállnak a győriek és a Fejér megyeiek mellett, s velük együtt kérik, hogy a kormány bocsássa rendelkezésre a biztonságos betegellátáshoz szükséges forrásokat - írja a ReSzaSz. Mint írják, a győriek kiállása bizonyítja, hogy nem a hálapénzrendszer működteti az egészségügyet, s nem igaz, hogy a hálapénzrendszer képes pótolni az egészségügyben dolgozók béreit. Egyetértenek vele, hogy a transzparencia hiánya és a hálapénzrendszer között összefüggés van, azonban az ok okozati viszonyt fordítottnak látják: a hálapénzrendszer nem a transzparencia hiány miatt létezik, hanem a hálapénzrendszer az, ami átláthatatlanná és korrupttá teszi a rendszert.

Hangsúlyozzák, nem nyugat-európai, hanem Magyarország teherbíró-képességének, illetve a régiós átlagnak megfelelő béreket szorgalmaznak, amihez az állampolgárok támogatását is kérik, mondván ez nemcsak egy bérharc, hanem a biztonságos és minőségi betegellátásért folyó küzdelem is.