A jövőbe nézve láthatjuk, hogy komoly perspektívával rendelkezik a magyar mezőgazdaság, hiszen a vidék erősítésével akár az exportnak is komoly bázisa lehet - mondta Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a hétfőn kezdődő kétnapos Külpiaci Értekezleten. Az optimizmust az is erősíti, hogy - mint mondta - olyan komoly tradíciókkal és tudással rendelkezünk, amivel már az elmúlt években is sikereket tudtunk elérni.

Tavaly például 6,9 milliárd eurónyi kivitelt produkált az agrárszektor, míg az import "csak" 4,2 milliárd volt, így a mezőgazdaság 2,7 milliárd euróval járult hozzá a külkereskedelmi mérleghez. Feldman szerint ez is bizonyítja, hogy hiába voltak sokan pesszimisták az uniós csatlakozás időpontjában, a magyar élelmiszer versenyképes. Éppen ezért a többlettermelés fontosságára hívta fel a figyelmet az államtitkár, hiszen "egyes számítások szerint 2050-re 9 milliárd ember lesz a Földön, de már 2030-ig is 40 százalékkal fog nőni a globális húsfogyasztás".

Új piacokat találni, a meglévőket fejleszteni

A piacon jelenleg igen komoly verseny zajlik, itt kell úgy megjelennie a magyar termékeknek, hogy közben állandóan versenyezni kell a bioenergiával is - hangsúlyozta Feldman, hozzátéve, hogy ez utóbbinak köszönhetően sok a spekulatív támadás, így pedig nagyon ingadoznak az élelmiszerárak.

Az utóbbi években, főleg az uniós csatlakozás után, megerősödött a térséggel való kereskedelem, de az exportunk kétharmadát így is 8 ország viszi el. Ezen változtatna az államtitkár, így a meglévő hagyományos piacok (olasz, osztrák, cseh) mellett, újakat is megcélozna, mégpedig nagyobb hozzáadott értékű termékekkel. "Növelnünk kell a feldolgozott élelmiszerek arányát, ebben a kormányzat minden segítséget meg fog adni a hazai cégeknek" - mondta Feldman.

Szerinte az új irányt alapvetően a FÁK országok, az arab világ, Kína és a Távol-Kelet jelenti. A kapcsolatokat ezen országokkal már kiépítettük, ám mindenhol van potenciál és előrelépési lehetőség. Feldman nem csak a termékek exportját említette: Oroszországba például a tudásunkat is vihetjük, hiszen most akarják új alapokra helyezni a mezőgazdaságukat, márpedig a magyar szakemberek tudják hogyan lehet növelni a termelést. Ezen kívül kiemelte az arab világ nyújtotta lehetőségeket, ahol egyre nagyobb gondot okoz, hogy hogyan lássák el ivóvízzel a sivatagban gombamód szaporodó metropoliszokat.

Ezen piacok meghódítása már csak azért is fontos, mert hiába van itthon nehéz helyzetben egy szektor, a keleti piacokra - főleg Kínába - olyan mennyiségben vihetnek árut, ami stabilizálhatja ezeket a cégeket - mondta Feldman Zsolt.