Varga Mihály bízik abban, hogy ez a kezdeményezés, akárcsak a Bank of China magyarországi klíring központja, jó eredményeket ér el a jövőben. A miniszter szerint a kínai-magyar együttműködés a kölcsönös bizalomra épül, ami a pénzügyi és gazdasági kapcsolatok erősödését szolgálja. Az AFCA-t a gazdasági és pénzügyi együttműködés felgyorsítása érdekében, a kínai miniszterelnök, Li Ko-csiang javaslatára tavaly hívták életre.

A ma világgazdaságában nem az egyes országok, hanem a földrészek közötti kapcsolatokban kell gondolkodni, ezért is fontos együttműködni az AFCA-val - jelentette ki Varga. A szervezet a tárcavezető tájékoztatása szerint elsősorban a globális pénzügyi stabilitás érdekében kíván tevékenykedni, a legjobb gyakorlatok megosztására, a pénzügyi fogyasztóvédelem erősítésére és a bűnözők elleni fellépésre törekszik.

Már régóta szorgalmazzuk az együttműködés

Magyarország hosszú ideje szorgalmazza az együttműködést Kínával - emlékeztetett a tárcavezető. Az ország csatlakozott az Egy övezet, egy út nevű kínai kezdeményezéshez, az elmúlt időszakban sikeres kötvényt bocsátott ki első lépésben az offshore renminbi piacon, majd az onshore piacon is - sorolta a miniszter a két ország közötti kapcsolódási pontokat.

Közép-Kelet-Európából Lengyelország mellett Magyarország lett a tagja annak az Egyesült Királyság által vezetett országcsoportnak, amely az európai országokat fogja össze az Ázsiai Infrastrukturális és Fejlesztési Bankban - mutatott rá Varga.

Végre

Végre megszületett a megállapodás arról is, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal megépüljön, néhány nappal ezelőtt pedig létrejött az a kínai és közép-kelet-európai alap, amely a térségben megvalósuló közös fejlesztéseket ösztönzi - emlékeztetett.

A miniszter szerint nagymértékben nyitott gazdaságként és az Európai Unión belül egyre inkább a növekedés motorjának számító régió tagországaként Magyarország érdekelt abban, hogy az együttműködés az ázsiai országgal "távlatos, hatékony és akár napi szintű is legyen".

Magyarország a legnagyobb exportőr a régióban

Varga a továbbiakban tájékoztatta a vendégeket a magyar gazdaságpolitika főbb eredményeiről. A miniszter elmondta: a gazdaság teljesítménye az elmúlt időszakban európai viszonylatban dinamikus növekedési pályára állt, idén 4 százalék körül lesz a GDP bővülése, és jövőre is hasonló számok várhatók. Azt is hozzátette, hogy a foglalkoztatási mutatók visszatükrözik a kedvező adatokat: hét évvel ezelőtt még 12 százalék volt a munkanélküliség, mára ez 4 százalékra mérséklődött.

A külkereskedelem Magyarországon meghatározó szerepet játszik, idén az export meghaladja a 100 milliárd eurót, ami a 2010-es évhez képest 40 százalékkal magasabb teljesítmény jelent - mutatott rá Varga. A közép-európai térségből Magyarország exportál a legnagyobb mértékben Kínába - tette hozzá utalva arra, hogy a hétmilliárd dollár körüli kínai-magyar külkereskedelmi forgalom "jó szám", de örülne, ha a jövőben tovább növekedne.

Fotó: Pixabay.com