A babavárót is elsodorta a járvány, de itt a visszatérés

Áprilisban alább hagyott a lelkesedés a babaváró hitelért, de májusra már visszatért az érdeklődés. Jövőre a költségvetésben számolnak a magas érdeklődéssel.
Szabó Dániel, 2020. június 11. csütörtök, 08:24
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A koronavírus-járvány miatt ugyan áprilisban 17 százalékkal kevesebben érdeklődtek a babaváró hitel iránt, májusban már az idei havi átlagnak megfelelően alakultak az igénylések - írja a Money.hu elemzésében.

Az elmúlt hetekben új jogszabályok jelentek meg, amelyek eredményeként a jövőben a korábbinál többen igényelhetik majd mind a babavárót, mind pedig a támogatott lakáshiteleket, előbbit például a feltételeknek megfelelő mozaikcsaládok is kérhetik.

Az igénylést elindító érdeklődők 24 százaléka kért babaváró hitelt vagy államilag támogatott csokos lakáshitelt. Vagyis az érintettek közül minden negyedik igényelt kedvezményes konstrukciót. A portál összeállításából kiderül az is, hogy az utóbbi 12 hónapban az érintettek többsége, 76 százaléka lakáscélra fordítható piaci jelzáloghitel iránt érdeklődött.

A jövő évi költségvetési tervezet alapján a babaváró támogatásokra 67 milliárd forintos keret lesz - de a kormány szerint ez felülről nyitott tétel, vagyis emelhetik a lehívható pénzeket -, csokos lakástámogatásokra pedig majdnem 250 milliárd forintot szánnak. Összesen tehát több mint 300 milliárd forint lesz a keret. Az idei évben hasonló a nagyságrend, a 2020-as évre a költségvetés a babaváróra 26 milliárdot, a lakástámogatásokra pedig 297 milliárdot irányzott elő, ám ez az összeg esetlegesen változhat a koronavírus-járványból adódó hatások miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tlg01, 2020.06.11 09:21

igyekezzetek, el ne apadjon orbán itthoni rejtett
munkaerő tartaléka
jön ám szíjjártó és bemigrálja az
anyanyelvükben szörnyen elnyomott ukrajnai
prémium magyar cigányokat
( akiknek nyilván fontosabb az anyanyelv
használata mint, hogy legyen mit enni )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html