Bagóért dolgozhatnak Kásler-tárca intézményénél

A frissen alapított Magyarságkutatói Intézetnél dolgozók átlagos keresete messze elmaradhat a hivatalos átlagbértől, ráadásul mivel ez nem a medián átlag nagy szórást takarhat.
Komócsin Sándor, 2019. július 26. péntek, 09:06
Fotó: Getty Images

A K-Monitor közérdekű adatigénylése nyomán kiderült információk szerint a Kásler Miklós vezette emberminisztérium által alapított Magyarságkutató Intézet 55 alkalmazottjának majdnem 75 millió forintot fizettek ki a törvény szerinti illetmény és munkabér gyanánt - írja az mfor.hu.

Bár nem egyértelmű, hogy ez az összeg a teljes munkaerőköltséget fedezte-e - tehát a bruttó bért és a munkaadói járulékokat -, vagy csak a dolgozóknak adott bruttó béreket, mivel ez az összeg a teljesített kifizetéseket tartalmazza, 5 havi fizetést fedezhetett a majdnem 75 millió forint.

Ha ezt az összeget leosztjuk az alkalmazottak és a kifizetett hónapok között, akkor kiderült, hogy a Magyarságkutató Intézetnél az átlagfizetés bruttó 272 025 forint volt az indulás első félévében. Igaz, ez nem medián átlag, tehát a tényleges fizetések nagyon széles skálán mozoghatnak. A KSH első négy hónapra vonatkozó adata szerint Magyarországon az alkalmazottak bruttó átlagfizetése 356 909 forint.

Béren kívüli juttatás kifizetése nem volt a szóban forgó időszakban, költségtérítésként, támogatásként pedig 890 926 forintot fizettek ki. A vezetők - azt nem lehet tudni, hogy pontosan hány alkalmazott van ide sorolva - 8 750 000 forintos fizetést kaptak az első félévben összesen.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sorathul, 2019.07.26 11:43

@Magenta: "Inkább csak a szokásos pofátlan kizsákmányolás, ami a kormányra jellemző. "
Amennyi munkát végezhetnek ebben a "Magyarságkutató Intézetben", ahhoz képest szerintem még így is túl vannak ott fizetve.
Most komolyan mennyire lesznek szavahihetőek a publikált eredmények? Mennyi gyakorlati haszna van ennek a magyar lakosság szempontjából? Egyáltalán lehet majd azt eredménynek nevezni?
Ha nem, akkor mi értelme is van pontosan egy ilyen intézetnek, ha nem csak simán kifizetőhely?
Megannyi kérdés merül fel, melyekre nem kapunk soha érdemi választ.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Magenta, 2019.07.26 10:03

@toferi41@freemail.hu: Épp most hozták létre ezt a kamucéget. Már miért akarnák így elsorvasztani? Elég értelmetlen lenne, nemde?
Inkább csak a szokásos pofátlan kizsákmányolás, ami a kormányra jellemző.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

toferi41@freemail.hu, 2019.07.26 09:34

Lehet hogy így akarják elsorvasztani az intézményt!Ha kevés a pénz, senki sem fog ott dolgozni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html