Baj van a tűzoltóságnál - vészjósló adatok láttak napvilágot

Egy felmérés szerint nagyon sok tűzoltó készül a pálya elhagyására, szinte minden válaszadó szerint magasabb bérre és a szolgálati nyugdíj visszaállítására lenne szükség - idézi a hvg.hu.
K. Kiss Gergely, 2019. augusztus 24. szombat, 17:09
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete a ténylegesen vonulós beosztást betöltő hivatások tűzoltókat kérdezte meg a hivatásukat és életpályájukat érintő kérdésekről. A kérdőív 2019. augusztus 1-jén indult és két hétig érkezhettek válaszok. Összesen 1392 válasz érkezett - írja a portál.

"A kérdésekkel azt vizsgáltuk, hogy a tűzoltókra rátelepedett "szakmai" vezetés, azaz a katasztrófavédelem és a belügyminisztérium életpályamodellje milyen hatással van a ténylegesen tűzoltó szolgálatot teljesítőkre" - írja közleményében a szakszervezet.

Az eredmények szerint:

  • a válaszadók 73,9 százaléka fontolgatja a pálya elhagyását,
  • 9,1 százalékuk már lépéseket is tett ennek érdekében.

"Az állomány döntő többsége ugyan a megalázóan alacsony fizetés és a gyalázatos átverésként átélt korengedményes nyugdíj megvonásával indokolta a váltás kényszerét, de nagyon sokan válaszoltak úgy, hogy elegük volt a hatalmaskodó és megfélemlítő rendszerből, a felsővezetők szakmai dilettantizmusából és a megalázó bánásmódból" - értékeli a szakszervezet az eredményeket.

A megkérdezettek több mint 95 százaléka válaszolta azt, hogy a magasabb bér és a szolgálati nyugdíj visszaállítása visszatarthatná a pályaelhagyásra készülőket, 71 százalékuk szerint a tűzoltóság függetlenítése a katasztrófavédelemtől is segítene. A válaszadók legnagyobb része, 39 százalékuk szerint 2020 és 2022 között összesen 50 százalékos béremelésre lenne szükség. A válaszadók közel fele szerint a szolgálati nyugdíjnak 25 év szolgálat és betöltött 50. életév fölött kellene járnia.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2019.08.25 14:25

Először is + kellene fizetni őket. Aztán mint bármely más foglalkozás és munkahely esetén ha egészségileg alkalmatlan akkor vagy más munkakörbe áthelyezni ahová alkalmas, vagy véget ért a munkaviszony. 50 évesen azért ne menjen nyugdíjba senki mikor másoknak 65 a limit és sok közülük szarabb melót csinál mint a tűzoltó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html