Baj van a gázkészülékekkel - több százezer embert érint

Szeptember 30-ig mintegy félmillió gázkészüléket kellene hitelesíttetni az ingatlantulajdonosoknak, egy nemzetgazdasági miniszteri rendelet szerint. A vizsgálatot elmulasztóknál akár ki is kapcsolhatná a szolgáltató a gázt.
Napi.hu, 2014. szeptember 18. csütörtök, 17:05
Fotó: Napi.hu

A nemzetgazdasági miniszter 2012-ben tette kötelezővé a "gáz csatlakozó vezetékek és berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatát", azaz a gázórák és készülékek kötelező ellenőrzését. Az ellenőrzéseket a fogyasztóknak kell megrendelniük az erre feljogosított gázszerelőknél vagy a gázszolgáltatóknál.

Az 1981 előtt üzembe helyezett mintegy félmillió gázkészüléket már tavaly decemberig meg kellett volna vizsgálni, és a felfedezett hibákat idén szeptember 30-ig kijavítani - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2012-es rendeletéből. Idén december 31-ig viszont már minden olyan gázkészüléket felül kell vizsgálni, amit 1993. december 31-e előtt helyeztek üzembe, 2015 végéig pedig elvileg sorra kerülnek a 2004. január elseje előtt beüzemelt készülékek is, vagyis az összese tíz évesnél idősebb gázkészülék.

A kötelező felülvizsgálat gyakorlatilag minden fogyasztót érint, aki tíz évnél idősebb gázkészüléket használ. A felülvizsgálat során készült jegyzőkönyvet - a kötelező tíz év múlva esedékes felülvizsgálatig vagy a következő gázóra-cseréig - meg kell őrizni. A vizsgálat megrendelhető a gázszolgáltatónál, vagy bármely olyan gázszerelőnél, aki erre jogosítást kapott. A kormány nyilvántartása szerint 1600 gázszerelő kapta meg a felülvizsgálathoz szükséges engedélyt.

Az érintettek negyede lépett csak eddig

A kormány adatai szerint viszont 2014 első felében csak százezer gázfogyasztó háztartás rendelte meg a felülvizsgálatot, vagyis 400 ezeren ezt még nem tették meg az első csoportból. Ennek oka többek között az lehet, hogy sokan nem is hallottak erről a kötelezettségről - ez derül ki a NGM jogszabály-módosítási tervezetéből. Ennek érdekében az egyetemes szolgáltatók kötelesek lesznek a jövőben - a szintén 10 évenként esedékes gázóracseréknél - tájékoztatni a fogyasztókat a felülvizsgálati kötelezettségről. A nagy lemaradás másik oka a költség lehet: idén január előtt még a fogyasztó állta a kötelező felülvizsgálat 10 ezer forintos költségét - ám a rezsiharc jegyében ezt a költséget a szolgáltatókra hárították 2014-től. Ugyanakkor ha bármilyen javítási kötelezettséget tár fel az ingyenes vizsgálat - akkor a több (tíz)ezer forintos javítási díjat már a fogyasztó fizeti.

A módosítás arra is kitér, hogy az a 400 ezer fogyasztó, aki nem rendelte meg a kötelező felülvizsgálatot, újabb egy év haladékot kap 2015. december 31-ig. A feltárt hibákat pedig 2016 decemberéig köteles kijavíttatni az ingatlantulajdonos. Ennek feltétele viszont az, hogy minden érintett, aki 1981 előtt üzembe helyezett gázkészüléket üzemeltet, a felülvizsgálati kérelmét 2014 végéig jelezze a gázszolgáltatójánál. A határidő hosszabbításra ezért van szükség, mert egy vonatkozó kormányrendelet szerint a kötelező felülvizsgálatot elmulasztóknál a szolgáltatónak ki kellene kapcsolnia a gázszolgáltatást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nemvagyok1, 2014.09.20 08:35

Pár példa az életből:
- légtömörré alakított lakásban meghagyták a nyitott égésteres, ezeréves fali melegítőt és nem értették, hogy miért akadozik az égés, miért alszik el rendszeresen a falimelegítő: a légtömör lakásból üzem közben szó szerint kiszívta a falimelegítő a levegőt (ameddig bírta) és visszáramlás indult meg, ami eloltotta az őrlángot, ami által a falimelegítő is leállt. Ez volt a szerencséje a lakóknak. Egy szellőző utólagos kiépítésével (ami minden esetben sokkal többe kerül, mint ha elsőre betetetik!) megszűnt a probléma és főleg az életveszély is.
- szintén légtömörré alakított lakás, nyitott égésteres fali melegítővel: itt páraelszívó került konyhába, de szellőző már nem a falba: a páraelszívó bekapcsolásakor hamar "vákum" alakul ki a lakásban, ami csak egy úton volt képes levegőt magára szívni: a kéményen/fali melegítőn keresztűl. A kérdéses esetben elaludt az őrláng (rendre ez mentette meg a lakók életét) azonban pld. tavaly annak a sportoló lánynak (emlékszik még rá valaki?) nem volt szerencséje, mert a nagyon rossz műszaki állapotú falimelegítő hamar telítette a kis méretű fürdőhelységet CO-val és a lány sajnos meg is halt CO mérgezésben.
- hétvégi ház: turbós (zárt égésterű, hagyományos működésű) kazán, fali áttörésen át kivezetett füst/levegőcsövéről levágta a gazda utólag levágta a madárrácsot, mert az "útban volt" egy újonnan telepített tujának. A következő fűtésszezon előtt a gazda csak bekapcsolta volna a kazánt, de a kazán rendre letiltott. (nem volt légáram): a cső el volt tömődve apróra törött tujalevelekkel, melyből szép mennyiséget beszívott az égéstérbe is a kazánventilátor, a bekapcsolási próbálkozások közben. A tulaj "zöldszeretete" nagyon sokba került neki (garanciavesztés és nem kicsi számla).

Az emberek 20 éve fogják fel (de persze megy a szönyülködés a soros CO mérgezésnél) hogy a gáz veszélyes üzem. A fenti példa csak egy szűk szelet abból, amelyet laikusok -a tudatlanságuk miatt- elkövetnek, életveszélybe sodorva magukat és sajnos másokat is, és az ilyen fusi kivitelezések miatt KELL az ellenőrzés, melyet erőből is keresztül kell vinni.
Pld. a régi, nyitott égésteres kazán önmagában nem hiba és nem lesz hibára felírva sem, de ha nem kap elég levegőt (mert pld. bezárják egy szekrénybe, mert ilyet is találtunk) az már életveszélyes műszaki probléma, mert életveszélyt okoz.
Aki szakszerűen építtette ki a rendszerét/hőszigetelését (vagy utólag nem barkácsolt/barkácsoltatott) annak ez egy Ft-jába nem fog kerülni és főleg nyugodtan alhat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2014.09.19 13:53

@langede: Kalkulációt kellene készíteni arról, hogy a kazán vagy cirkó cseréje a gázszámlában hány év alatt térül meg. Gyanítom, hogy 8-10 vagy még több év jönne ki. Átlagos vagy annál rosszabb anyagi helyzetben levő család ilyen beruházást nemigen engedhet meg magának.

Általában aki befektet, maximum 4-5 éven belül szeretné, ha megtérülne a pénze. Miért kell akkor a csóró lakástulajdonosoknak ennél hosszabb megtérülési időre beruházniok?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

langede, 2014.09.19 13:25

@zsemlye: "a kondenzációs kazánoké 90% körüli."
nem azok 100-110% hatékonyságúak. Persze laboratóriumi körülmények között.
Azt is látni kell hogy a % hatékonyság meghatározása nem a teljességgel megtermelt hőre van vetítve. A "régi" számítási alapból kihagytak olyan hő veszteségeket ma már kinyerhető.
Tehát a 100% os hatékonyság nem jeleneti azt hogy nincs hőveszteség a füstgázokon keresztül.
Így a valós megtakarítás növekedés nem egyenlő a nagyobb hatékonysággal pl. 20-30% hatékonyságnövekedés a kazánban talán ha 10%-os megtakarítást jelent a gázszámlában. 10%-os megtakarítás egy átlagos fűtésköltségből nem feltétlenül igazol egy legalább milliós beruházást(feltételezve hogy a kéményt is cserélni kell engedélyek, méretezés szakvélemény stb).
Természetesen ha a házat is szigeteljük nyilás zárókat is cserélünk akkor már jelentősebb lehet a megtakarítás.
Véleményem szerint csak azért nem érdemes cserélni egy egyébként jó működő kazánt csak mert "kijöttek" már egy egy jobb hatékonyságúval nem lesz sokkal jobb a gázszámlája. És (nem egy gázszerelőt meghallgatva) az új készülékek bizony nem bírják 5-8 évnél tovább nagyobb javítás nélkül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zsemlye, 2014.09.18 19:47

laci_52

Mindez igaz; de ne feledd, a FÉG Cirkóknak, gázbolyereknek a hatásfoka, 45, 50% (még a jobbaké sincs 60%-nál több) a korszerűbb (10 évnél nem régebbi)kazánoké 75-85% a kondenzációs kazánoké 90% körüli.
Értsd, míg a církóval 50% energia kigomolyog a kéményen, az újaknál 10-25% vész kárba.
A nagy rezsi-harc helyett Pártunk és kormányunk inkább a korszerű fűtési, és energia rendszereket támogatná, akkor lehet, hogy a kevesebb fogyasztás miatt csökkenne a rezsi!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2014.09.18 19:17

@olpmi: Azok a régi készülékek még nagyon sokáig működni is fognak. A FÉG cirkókat és gázboylereket a nyolcvanas évek óta gyártják. A közelben van egy gázkészülék-alkatrészbolt és abban ezekhez még minden alkatrész kapható és mindegyik gázszerelő ért is hozzájuk. Ezek után biztosan olcsóbb pár ezer forintból javíttatni, mint sok tízezerért újat venni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html