A nemzetgazdasági miniszter 2012-ben tette kötelezővé a "gáz csatlakozó vezetékek és berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatát", azaz a gázórák és készülékek kötelező ellenőrzését. Az ellenőrzéseket a fogyasztóknak kell megrendelniük az erre feljogosított gázszerelőknél vagy a gázszolgáltatóknál.

Az 1981 előtt üzembe helyezett mintegy félmillió gázkészüléket már tavaly decemberig meg kellett volna vizsgálni, és a felfedezett hibákat idén szeptember 30-ig kijavítani - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2012-es rendeletéből. Idén december 31-ig viszont már minden olyan gázkészüléket felül kell vizsgálni, amit 1993. december 31-e előtt helyeztek üzembe, 2015 végéig pedig elvileg sorra kerülnek a 2004. január elseje előtt beüzemelt készülékek is, vagyis az összese tíz évesnél idősebb gázkészülék.

A kötelező felülvizsgálat gyakorlatilag minden fogyasztót érint, aki tíz évnél idősebb gázkészüléket használ. A felülvizsgálat során készült jegyzőkönyvet - a kötelező tíz év múlva esedékes felülvizsgálatig vagy a következő gázóra-cseréig - meg kell őrizni. A vizsgálat megrendelhető a gázszolgáltatónál, vagy bármely olyan gázszerelőnél, aki erre jogosítást kapott. A kormány nyilvántartása szerint 1600 gázszerelő kapta meg a felülvizsgálathoz szükséges engedélyt.

Az érintettek negyede lépett csak eddig

A kormány adatai szerint viszont 2014 első felében csak százezer gázfogyasztó háztartás rendelte meg a felülvizsgálatot, vagyis 400 ezeren ezt még nem tették meg az első csoportból. Ennek oka többek között az lehet, hogy sokan nem is hallottak erről a kötelezettségről - ez derül ki a NGM jogszabály-módosítási tervezetéből. Ennek érdekében az egyetemes szolgáltatók kötelesek lesznek a jövőben - a szintén 10 évenként esedékes gázóracseréknél - tájékoztatni a fogyasztókat a felülvizsgálati kötelezettségről. A nagy lemaradás másik oka a költség lehet: idén január előtt még a fogyasztó állta a kötelező felülvizsgálat 10 ezer forintos költségét - ám a rezsiharc jegyében ezt a költséget a szolgáltatókra hárították 2014-től. Ugyanakkor ha bármilyen javítási kötelezettséget tár fel az ingyenes vizsgálat - akkor a több (tíz)ezer forintos javítási díjat már a fogyasztó fizeti.

A módosítás arra is kitér, hogy az a 400 ezer fogyasztó, aki nem rendelte meg a kötelező felülvizsgálatot, újabb egy év haladékot kap 2015. december 31-ig. A feltárt hibákat pedig 2016 decemberéig köteles kijavíttatni az ingatlantulajdonos. Ennek feltétele viszont az, hogy minden érintett, aki 1981 előtt üzembe helyezett gázkészüléket üzemeltet, a felülvizsgálati kérelmét 2014 végéig jelezze a gázszolgáltatójánál. A határidő hosszabbításra ezért van szükség, mert egy vonatkozó kormányrendelet szerint a kötelező felülvizsgálatot elmulasztóknál a szolgáltatónak ki kellene kapcsolnia a gázszolgáltatást.