A lap szombati számában megjelent interjúban a miniszter kiemelte: a 2,5 százalékos GDP-növekedés teljesíthető, de ennek eléréséhez látványos erősödésre van szükség. Erősíteni kell a gazdaság növekedési képességét, javítani a versenyképességet és hozzá kell járulni a strukturális változásokhoz.

A miniszter szerint jelentős tartalékok vannak a foglalkoztatásban és vannak olyan szektorok - zöldgazdaság, egészségipar, specializált gépgyártás, turizmus - amelyek képesek az erőteljesebb növekedésre, valamint a kis- és középvállalkozásoknál, az iparfejlesztés egyes területein is lát esélyt a gyorsításra.

Varga Mihály elmondta: a tőkepiac segítésére fiskális eszközeik vannak, s elkészült egy javaslatsor, amelyet jelenleg egyeztetnek a Budapesti Értéktőzsde kapitalizációjának növelése, a tőzsdei kibocsátók számának bővítése érdekében.

Egy kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy a takarékszövetkezeti integrációnak újabb fázisa következik. "De hogy ez miként érinti az FHB-t és Spéder Zoltánt, ebből a szempontból másodlagos" - fogalmazott.

A jövő évi költségvetési törvényjavaslatról megismételte, hogy az négy területre fókuszál: adócsökkentésre, bérfelzárkóztatásra, a beruházások felgyorsítására és a fegyelmezett fiskális politika folytatására. Kompromisszumos, de aránytartó tervezet született, a 2,4 százalékos államháztartási hiánycél pedig nem jelenti azt, hogy választási büdzsé készül - mondta Varga Mihály.