Bajba kerül a magyar rezsicsökkentés?

Továbbra is zajlik a hazai rezsidíjakkal kapcsolatos uniós kötelezettségszegési eljárás - írta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető írásbeli kérdésére adott válasza alapján a Népszava.
Domokos László, 2018. június 9. szombat, 14:38
Fotó: Pexels

A brüsszeli bizottság még három éve indította az eljárását: bár a Fidesz állításával szemben nem törölnék el a 2013-2014-es rezsicsökkentést, ám annak egyes elemeit tényleg törvénytelennek ítélik. A szabályok szerint ugyanis az energiacégek továbbháríthatnák illetékeiket és adóikat a fogyasztókra, illetve a vezetékdíj se különbözhet attól függően, hogy a lakosság, vagy az ipar számára szállítanak energiát - írta a napilap.

Az EU azt is sérelmezi, hogy a lakossági díj jó részét nem a közműhivatal állapítja meg, hanem - átláthatatlan módon - a szakminiszter.

A szocialista képviselő kikérte Palkovics Lászlónak az európai energiaügynökség (Acer) hatáskörének bővítésére vonatkozó véleményét is. Bár a miniszter megismételte az Orbán-kabinet ezzel kapcsolatos korábbi aggályait, hozzáfűzte: bizonyos viták kapcsán kifejezetten támogatjuk az Acer jogosítványainak szélesítését.

Fotó forrása: Pexels.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2018.06.10 10:06

Mert az energia áru, Magyarországon pedig piacgazdaság van (állítólag).
A kormány egy piacgazdaságban nem avatkozhat be közvetlenül az árakba, csak az adórendszeren keresztül szabályozhat (lásd üzemanyagok). Ez bőven elég nagy mozgásteret ad.
Csakhogy ha adót csökkent, akkor a saját bevételeiről mond le.
Mostanra azonban a saját kardjába dőlt, mert az energiaszolgáltatók többségét államosította.

Most jön a "brüsszelezős" forgatókönyv. Brüsszeli bürokraták miatt lesz "kénytelen" a kormány emelni az energia árakat. Kormány elégedetten dörzsöli a tenyerét, az átbaxott emberek meg "brüsszelre" fognak haragudni.
Ügyes!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html