Bajba került az MNB - így látja a guru

A nemzetközi folyamatoktól független-e a magyar jegybank? Erre az egyértelmű válasz: nem - állapította meg blogján Zsiday Viktor befektetési szakember.
Domokos László, 2018. június 17. vasárnap, 15:00
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Amikor pár éve az új monetáris tanácsi (MT) tagok bekerültek és elkezdték bátran vágni a kamatot, akkor valójában egy világtrendre ültek fel: a pénznyomtatás/pénzügyi elnyomás/egyre alacsonyabb kamatszint trendjére. Ennek segítségével sikerült nullára csökkenteni a hazai rövid kamatokat, ami jelentős mértékben hozzájárult az államháztartás egyensúlyának javulásához, és a gazdaság növekedéséhez is.

Ezt azonban alapvetően a nemzetközi környezet tette lehetővé, nem a magyar unortodoxia, hiszen a környékbeli országok kamatszintje is 0-2 százalék közé csökkent. A magyar unortodoxia annyit segített, hogy kicsit alacsonyabbra merészkedhettünk, mint az a nemzetközi folyamatokból következett volna, ez abból is látszik, hogy miközben a lengyel bankközi kamat (3 hónapos) 1,6, a román 2,6, addig a magyar 0,15 százalék - írta Zsiday Viktor.

A legtöbb befektető tudja, hogy ha azonban trend ellen próbáljuk meg ugyanazokat a technikákat, mint amelyek a trend irányába olyan jól működtek, akkor bizony veszteségekkel szembesülünk. A jegybankokkal (különösen a kisebbekkel) ugyanez a helyzet.

Amikor pedig a globális trend megfordul, akkor előjönnek a problémák: a piac hirtelen nem lesz megbocsátó, és amit korábban érdekességnek, vagy akár erénynek könyveltek el, az hirtelen hibává válik, deviza/kötvénypiac pedig célpont lesz.  Valószínűleg pont ez zajlik jelenleg Magyarországgal is - véli Zsiday.

Magyarországon komoly gazdasági probléma/egyensúlytalanság nincs (igaz még lehet, ha a bérrobbanás miatt végül elszáll az infláció) így a helyzet könnyen orvosolható. A kérdés csak az, hogy mit akarnak Matolcsyék: alacsony rövid kamatokat vagy stabil/erősebb forintot.

Lehetnek ugyanis alacsony kamatok, de ahhoz sérülékenyebb, és gyengébb forint társul a jelenlegi környezetben. Vagy lehet stabil a forint, de akkor kamatot kell emelni. Valószínűleg nem nagyon, 2-2,5 százalékos kamat feltehetően stabilizálná az árfolyamot.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.06.18 12:02

@Winter: "Természetesen nincs semmi "baj", csak inflálják azaz értéktelenítik tovább a béreket és a nyugdíjakat. Egyébként minden a legnagyobb rendben.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Winter, 2018.06.18 11:50

Természetesen nincs semmi "baj", csak a piacok normális működése. És az MNB sincs "bajban", hanem majd eldönti, milyen monetáris politikát folytat, milyen választ ad a piaci körülmények változására.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pali44, 2018.06.18 11:11

@tepsi:
A szakértelem az ilyen f....kalapok szerint ballib ótvar.
Ha az MNB nem túlta volna túl a kamatcsökkentést akkor lehet, hogy neki lenne igaza, de túltólta.
Akkor indult neki nagy garral amikor már mindenki ellenkezőre váltott vagy gondolkodott rajta.
Természetesen eten nem múlt a jelenlegi forintgyengülés, az kizárólag az MNB nyereségét hivatott növelni a kedves honfitársak kárárra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2018.06.18 09:42

Amikor pár éve az új monetáris tanácsi (MT) tagok bekerültek és elkezdték bátran vágni a kamatot, - ami ellen a monetáris tanácsból kihajított ballib által odaültetett tagok bőszen tiltakoztak - akkor valójában egy világtrendre ültek fel: a pénznyomtatás/pénzügyi elnyomás/egyre alacsonyabb kamatszint trendjére. Tehát a ballibekkel ellentétben nekik volt igazuk. "ami jelentős mértékben hozzájárult az államháztartás egyensúlyának javulásához, és a gazdaság növekedéséhez is" Még jó hogy nem a ballibekre hallgattunk, akik ezt is mint mindent elkúrnak , majd még nekik állt volna feljebb és kioktatták volna a felsőbb tudás birtokában azt aki számon kérte volna őket a rossz döntés miatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html