Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Amikor pár éve az új monetáris tanácsi (MT) tagok bekerültek és elkezdték bátran vágni a kamatot, akkor valójában egy világtrendre ültek fel: a pénznyomtatás/pénzügyi elnyomás/egyre alacsonyabb kamatszint trendjére. Ennek segítségével sikerült nullára csökkenteni a hazai rövid kamatokat, ami jelentős mértékben hozzájárult az államháztartás egyensúlyának javulásához, és a gazdaság növekedéséhez is.

Ezt azonban alapvetően a nemzetközi környezet tette lehetővé, nem a magyar unortodoxia, hiszen a környékbeli országok kamatszintje is 0-2 százalék közé csökkent. A magyar unortodoxia annyit segített, hogy kicsit alacsonyabbra merészkedhettünk, mint az a nemzetközi folyamatokból következett volna, ez abból is látszik, hogy miközben a lengyel bankközi kamat (3 hónapos) 1,6, a román 2,6, addig a magyar 0,15 százalék - írta Zsiday Viktor.

A legtöbb befektető tudja, hogy ha azonban trend ellen próbáljuk meg ugyanazokat a technikákat, mint amelyek a trend irányába olyan jól működtek, akkor bizony veszteségekkel szembesülünk. A jegybankokkal (különösen a kisebbekkel) ugyanez a helyzet.

Amikor pedig a globális trend megfordul, akkor előjönnek a problémák: a piac hirtelen nem lesz megbocsátó, és amit korábban érdekességnek, vagy akár erénynek könyveltek el, az hirtelen hibává válik, deviza/kötvénypiac pedig célpont lesz.  Valószínűleg pont ez zajlik jelenleg Magyarországgal is - véli Zsiday.

Magyarországon komoly gazdasági probléma/egyensúlytalanság nincs (igaz még lehet, ha a bérrobbanás miatt végül elszáll az infláció) így a helyzet könnyen orvosolható. A kérdés csak az, hogy mit akarnak Matolcsyék: alacsony rövid kamatokat vagy stabil/erősebb forintot.

Lehetnek ugyanis alacsony kamatok, de ahhoz sérülékenyebb, és gyengébb forint társul a jelenlegi környezetben. Vagy lehet stabil a forint, de akkor kamatot kell emelni. Valószínűleg nem nagyon, 2-2,5 százalékos kamat feltehetően stabilizálná az árfolyamot.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.