Újabb bajok a magyar kórházakban - csökkentették a kapacitásokat

Háromnegyedére csökken nyáron a súlyos sérültek ellátását szolgáló kapacitás a fővárosban, pedig a statisztikák szerint csaknem minden harmadik baleset július, augusztusban történik - írja a Népszava.
Szepesi Anita, 2019. június 14. péntek, 07:25
Fotó: Napi.hu

Próbára teszik a fővárosi sürgősségi centrumokat a nyári szabadságolások és az orvoshiány, többszörösen sérült, politraumatizált baleseteseket ugyanis a négy sürgősségi centrumból augusztus végéig egyidejűleg csak három fogad. A negyedik úgynevezett "stand by" -ban üzemel, azaz oda csak akkor vihetnek ilyen beteget, ha a másik három már megtelt - értesült a lap.

A súlyos traumás sérülteket eredetileg négy nagy fővárosi centrum - a Merényibe, a Péterfybe, a Szent Jánosba, vagy a Honvédkórházba - fogadja, a Honvédkórház azonban néhány hete orvoshiányra hivatkozva bejelentette, hogy a nyáron 21 napra leállítaná a politraumatizáltak ellátását. A kórházakt az intenzív ágyak hiánya miatt is gyakran lemondják az ügyeletet, gyakran akkor is a Honvédnak kell helyt állnia.

Az országos tiszti főorvossal korábban abban egyeztek meg a sürgősségi centrumok vezetői, hogy a nyár végéig egyidejűleg csak három centrum fogadja majd politraumatizált baleseteseket, így mindegyikük minden negyedik napon pihenőt kap. Ehhez igazították az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) beutalási rendjét is, ám ez később úgy változott, hogy az éppen pihenőt tartó centrumnak a jövőben úgynevezett készenléti ügyeletet kell ellátnia.

Az OMSZ sajtóosztálya szerint azonban az új rendszer sem hosszabb várakozást, sem ellátási nehézséget nem eredményez, továbbá az általános traumatológiai ellátást (amely ezután is az eddig szokásos ügyeleti rendben zajlik) sem befolyásolja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2019.06.14 09:00

Nincs semmi gond itt...az egészségügyünk világszínvonalú, ahogy azt az ex emberminiszter a kókler pap Balogh Zoltán Őszentsége mondta korábban.
De ha van akkor azt a Soros által irányított brüsszeli bürokraták okozzák, akik libsi migráncsokat akarnak betelepíteni, de majd a koszos retkes dagadt vajda megvéd bennünket....ÖÖÖÖÖÖ
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html