Bajban vannak a magyar fiatalok

A magyar fiatalok az anyagi problémákat tartják életük legnagyobb kihívásának, külföldre ennek ellenére jelentős részük csak átmenetileg menne.
Komócsin Sándor, 2018. augusztus 14. kedd, 09:34
Fotó: Napi.hu

Nyilvánosságra hozták a teljes Magyar Ifjúság Kutatást. A 2016-os eredmények alapján a 15-29 éves fiataloknak az anyagi nehézségek okozzák a legégetőbb problémát - idézte a tanulmányt a 24.hu. Csak az erdélyi megkérdezettek között szerepel más, az alkohol elterjedése az élen.

A 2001 és 2016 közötti változásról elmondható, hogy a 15-29 évesek kevésbé látják problémának a munkavállalást, inkább az anyagi biztonság megteremtése miatt aggódnak.

Míg a fővárosiak negyede alacsonyabb végzettséget szerzett apjánál, a falvakban élők esetében mindössze tizedükre igaz ez, nagyobb hányaduk az édesapjáéval azonos végzettséget szerzett.

A kutatás szerint a magyar fiatalok közel fele (47 százaléka) dolgozna külföldön a jövőben. Leginkább a kárpátaljai fiatalokról mondható el, hogy tervezik a külföldi munkavállalást, a válaszadók háromnegyede ezt Magyarországon képzeli el. Legkevésbé a felvidéki magyar fiataloknak vannak külföldi munkavállalással kapcsolatos terveik.

A válaszadók harmada páréves külföldi munkavállalást tervez, további 18 százalékuk pedig csak pár hétre vagy egy hónapra menne. Csak 15 százalékuk jelezte, hogy letelepedési szándékkal költözne külföldre.

A fotó forrása: Katona Vanda/Napi

HOZZÁSZÓLÁSOK