Bajban a gumigyártók

A természetes gumi lett az első áldozata a kibontakozóban lévő amerikai-kínai kereskedelmi csetepaténak: tegnap 9,3 százalékkal, kilenc hónapja nem látott mértékben zuhant az árfolyama miután az amerikai kormány pénteken bejelentette, hogy 35 százalékos különvámmal terheli a kínai autóabroncs-importot.
NAPI, 2009. szeptember 15. kedd, 08:03
Fotó:

Az árupiaci befektetők attól tartanak, hogy a korlátozás miatt csökken az ázsiai ország gumifelhasználása, ami padlóra küldheti a keresletet. Egyelőre nem hatott rájuk több szakértő figyelmeztetése, miszerint az olcsóbb autóhoz szállított abroncsokban nincs természetes gumi.

Az Obama-adminisztráció a szakszervezetek nyomására próbálja korlátozni a kínai gumiexportot, az elnök egyik választási ígérete ugyanis az volt, hogy megvédi az olcsó importtermékek miatt veszélyeztetett amerikai munkahelyeket. Az új vám három évig marad érvényben, úgy, hogy évente öt százalékponttal csökken a mértéke. Kínai adok szerint évente kétmilliárd dollár értékben szállítanak autóabroncsokat az USA-ba, s bár ez meglehetősen nagy mennyiséget takar, szakértők úgy vélik, hogy az amerikai kapacitásokból pótolható a kieső kínálat.

A kínai kormány a szabad kereskedelem lábbal tiprásával vádolja az USA-t és vizsgálatot indított az amerikai autó- és csirketermékimport felülvizsgálatára. A válság kezelése során eddig sikerült elkerülni a kereskedelmi háborúkat, ha ez az ügy idáig fajul, annak messze ható káros következményei lehetnek - figyelmeztetnek szakértők.

HOZZÁSZÓLÁSOK