Az előző havihoz hasonlítva 3,0 százalékkal esett vissza szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva - jelentette második becslése alapján a KSH.

Az adatok egyeznek a november 8-án kiadott első becslésben közöltekkel. Az ipari export volumene 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A belföldi értékesítés 5,0 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 3,6 százalékkal kisebb volt, mint tavaly szeptemberben.

Az autógyártás tartotta magét

A feldolgozóiparban 31,6 százalékos súllyal szereplő járműipar kibocsátása 0,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül ötben emelkedett (0,2-4,4 százalék között), míg a többi alágban 0,6-27 százalék közötti mértékben csökkent a termelés az előző évhez képest.

A járműgyártáson belül a közúti gépjármű gyártása 4,1 százalékkal csökkent, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása ugyanakkor 2,7 százalékkal nőtt.

A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 0,6 százalékkal mérséklődött, ezen belül az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása 5,7 százalékkal csökkent.

Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása gyakorlatilag stagnált (0,2 százalék).

Az alágak közül a legnagyobb mértékben (-4,4 százalék) a kisebb súlyú fafeldolgozás, papírtermék gyártása, nyomdai tevékenység nőtt. Mindkét értékesítési irányban bővülés volt.

Folytatódott a növekedés a közepes súlyú gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártásában: az alág kibocsátása 3,3 százalékkal emelkedett.

Nagy esések is voltak

Az előző havi növekedéssel szemben a kisebb súlyt képviselő gyógyszergyártás 13,4 százalékkal alacsonyabb lett, elsősorban a külpiaci kereslet csökkenése miatt.

A közepes súlyú gép, gépi berendezés gyártása számottevően, 25 százalékkal visszaesett, ebben a magas bázis hatása is szerepet játszott.

Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 27 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás maradt el az egy évvel korábbitól, mind a hazai, mind a külpiaci eladások visszaesése következtében - írta a KSH.