A hosszú projektlisták és kiterjedt építkezések ellenére jelen állás szerint nem sok avatni való akad majd a 2018 tavaszi szavazás előtt - fogalmazott a lap.

Puskás Ferenc stadion: az átépítés ugyan márciusban a vasbeton szerkezetek bontásával megkezdődött, hiába csökkentették a méretét 76 ezer négyzetméterrel, a 65 ezer férőhelyes - futballmérkőzések és koncertek rendezésére alkalmas - létesítmény 2019-re készülhet el.

Új konferenciaközpont: legfeljebb 2019 végére épülhet fel a Művészetek Palotája melletti 1,1 hektáros területen. Korábban 20-25 mil­liárd forintra becsülték az építési költséget.

Liget projekt: a létesítmények közül a Magyar Zene Háza készülhet el a következő választásig. A kibővített Közlekedési Múzeum,­ az Új Nemzeti Galéria, illetve a Néprajzi Múzeum avatására legkorábban 2019-ben keríthetnek sort.

Új Nemzeti Múzeum: A múzeum kapja meg a Magyar Rádió három épületét. A hasznosítási koncepciót szeptember végéig készítik el, így legfeljebb a kertet avathatják fel a választások előtt.

Ludovica campus: Szeptemberre születhet meg a campus hadtudományi és honvédtisztképző központtal való bővítésének terve, így átadása aligha lehet a kampányprogram része.

Rubik Múzeum: a nemzetközi meghívásos építésztendert csak a helyszín kiválasztása, illetve a szakmai koncepció véglegesítése után írhatják ki. Az átadó legkorábban 2019-re várható.

Ami elkészülhet: A kampány része lehet a budai Vár rekonstrukciójának részeként visszaépülő lovarda, a főőrség, a Stöckl lépcső, illetve a Szent István-terem avatása. A karmelita kolostorban 20 milliárd forintért kialakított új miniszterelnökségi épületet szintén elfoglalná Orbán Viktor stábja még a 2018-as választás előtt. Előkelő helyet kaphat a kampánynaptárban az operaház újranyitása is.

(Képünk illusztráció.)