Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság figyelmeztető levelet (warnings letter) küldött idén a magyar kormánynak az uniós támogatások körüli gondokkal kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy a bizottság nem fogad be számlákat, ami elég nehéz helyzetbe hozta a magyar kormányt, hiszen megegyezés nélkül elszállhat a költségvetési hiány - írja a G7 portál.

A gondok a gazdaságfejlesztési és innovációs (GINOP), a környezeti és energiahatékonysági (KEHOP), illetve a terület- és településfejlesztési operatív programmal (TOP) vannak. A bizottság addig nem fogad be számlákat, amíg a kormány nem reagál a testület észrevételeire ezekkel kapcsolatban. Szúrópróbaszerű ellenőrzéseken ugyanis kiderült, hogy alig van szabályosan megvalósított pályázat, túl sok a korrupciógyanús ügy.

A kormány az uniós támogatásokat a költségvetés terhére, lényegében állami forrásból előfinanszírozta az elmúlt időszakban.Ezért megugrott a büdzsé hiánya. Az EU-s szabályok szerint ha egy tagállam előfinanszírozza az uniós támogatásokat, akkor az erre a célra költött összegek nem számítanak bele az ESA szerinti éves hiányba, ám ezt úgy kell érteni, hogy a tagállam megküldte a számlákat Brüsszelbe, de a bizottság még nem fizetett.

A dolog jelenlegi állása szerint mivel Magyarország nem küldhet ki több számlát, így az az összeg, amit a kormány idén a felfüggesztést követően az uniós pályázatok előfinanszírozására költött, bele fog számítani a hiányba. És ehhez jön még a támogatás önrészének kifizetése, amely eleve beleszámít az ESA szerinti hiánycélba.

Így ha nem siker megállapodni, akkor Magyarország könnyen átlépheti a korábban vállalt 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycélt. Brüsszelben ezért veszik biztosra, hogy december elejéig megszületik a megállapodás a magyar kormánnyal.

A fotó forrása: Unsplash