Bajban van az építőipar - még az APEH is...

Komoly bajban van a hazai építőipar. Az ágazatban egyre kevesebb új céget alapítanak és egyre többet számolnak fel, vagy szüntetnek meg, az ágazat kibocsátása csökkent, megrendelés állománya zuhan, és az építőipari cégekre rájár az APEH is.
NAPI Online, 2007. október 19. péntek, 11:35
Fotó:

Az Opten Kft. legfrissebb, harmadik negyedéves jelentése szerint idén az első három negyedévben 3505 új cég alakult az ágazatban, ami kevesebb, mint az elmúlt öt évben bármikor. Ezzel párhuzamosan rekordot döntött az ágazatban a felszámolások, a végelszámolások és a nyilvántartásból történő törlések száma is. Idén az első kilenc hónapban 1759 építőipari cég ellen indult felszámolási eljárás, ez csaknem 10 százalékos növekedés az előző év, és 30 százalékos növekedés 2005 azonos időszakához képest. A korábbi évek első három negyedévére jellemző 2500 körüli megszűnés idén 3500-ra emelkedett, míg a tulajdonosok által kezdeményezett végelszámolások száma a tavalyi 550-ről 830-ra nőtt.

"Az építőipar nincs túl a válságon" - hívta fel a figyelmet Csorbai Hajnalka, az Opten Kft. ügyvezető igazgató-helyettese. Az igazgató szerint a most elindított felszámolások és végelszámolások hatása csak a következő negyedévekben lesz tetten érhető a megszűnő cégek számának növekedésében. Ez azonban csak az előre kalkulálható hatás, azt nem tudjuk megbecsülni, hogy milyen következményekkel jár az ágazat megrendelés állományának 40 százalékos augusztus végi csökkenése. "A két hatás biztosan felerősíti egymást, ráadásul a télen hagyományosan likviditási problémákkal küszködő ágazat kisebb szereplői, így mind a felszámolások, mind a végelszámolások tekintetében drámai romlás várható" - prognosztizálja Csorbai Hajnalka.

HOZZÁSZÓLÁSOK